У початок

Експорт російського газу впав з початку квітня на 20%

Середньодобовий експорт природного газу «газпрому» в дальнє зарубіжжя за першу половину квітня знизився на 18% – до 407 млн кубометрів, порівняно з 494 млн куб. м. Про це свідчать дані російського монополіста, повідомляє «Інтерфакс».

«газпром» у квітні продає в Європу менше газу, ніж у березні, стримуючи сезонне зниження цін. Квітневі контрактні ціни «на місяць уперед» формувалися під впливом рекордного здорожчання у березні – на тлі поетапного запровадження антиросійських санкцій і можливих нових обмежень.

Якщо імпортний газ постачається за біржовим індексом «на місяць уперед» (у «газпрому» близько половини експорту прив'язано до нього), то його вартість у квітні становить близько $1 400 за тисячу кубометрів. Контракт «на день уперед» на спотовому ринку зараз коштує $1 001 за тисячу кубометрів. Тому покупці збільшують закупівлі на споті, скорочуючи відбір за рекордно дорогими довгостроковими контрактами. Цим зокрема пояснюється зростання реверсних постачань із Німеччини в Польщу газогоном «Ямал-Європа» і скорочення відбору Польщею за прямим контрактом із «газпромом».

Видобуток газу «газпромом» з 1 січня до 15 квітня, за попередніми даними, склав 155,9 млрд куб. м газу. Це на 1,3% (на 2,1 млрд куб. м) менше, ніж минулого року. Постачання з газотранспортної системи на внутрішній ринок знизолося на 3,6% (на 3,9 млрд куб. м).

Експорт у країни далекого зарубіжжя становив 44,6 млрд куб. м — на 26,4% (16 млрд куб. м) менше, ніж за той самий період 2021 року.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти