У початок

EIA підвищує прогноз попиту на нафту

Цього року світовий попит на нафту, як очікується, зросте до рекордного рівня, тоді як зростання видобутку буде нижчим за попередні прогнози, повідомило у вівторок, 10 вересня, Управління енергетичної інформації США (EIA).

Дефіцит пропозиції, що зростає, призведе до збільшення вилучення нафти зі світових запасів, внаслідок чого ціни на нафту марки Brent у вересні знову піднімуться вище від $80 за барель на фізичному спотовому ринку, йдеться у короткостроковому прогнозі EIA з енергетичних ринків.

За даними агентства, середні спотові ціни на нафту марки Brent 6 вересня становили $73 за барель. У вівторок ф'ючерсні контракти, прив'язані до світового еталона сирої нафти, вперше з грудня 2021 року впали нижче за $70.

За прогнозами EIA, цього року світовий попит на нафту становитиме у середньому 103,1 млн барелів на добу (б/д), що приблизно на 200 тис. б/д вище за попередній прогноз у 102,9 млн б/д.

За даними EIA, нині очікується, що світовий видобуток становитиме у середньому 102,2 млн б/д, що нижче від попереднього прогнозу в 102,4 млн б/д, оскільки Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) відтермінувала реалізацію свого плану зі збільшення видобутку.

ОПЕК та її союзники планували збільшити видобуток починаючи з жовтня, але через падіння цін на сиру нафту на тлі слабкої світової економіки вони відклали рішення про старт поступового збільшення видобутку до грудня.

У вівторок ОПЕК знизила свої прогнози зростання попиту на 2024 рік приблизно до 2 млн б/д, що, як і раніше, вдвічі перевищує поточну оцінку EIA в 1 млн б/д.

За прогнозами EIA, цього року світовий попит перевищить видобуток (ситуація дефіциту) приблизно на 0,9 млн б/д порівняно з дефіцитом 0,5 млн б/д, який передбачав попередній прогноз.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти