У початок

Dutch Gate постачає біо-СПГ німецькому Uniper

LNG-термінал  Dutch Gate у порту Роттердама, що належить Gasunie і Vopak, почав постачати біо-СПГ зі свого нещодавно запущеного зріджувача німецькій державній енергетичній компанії Uniper. Про це повідомляє LNG Prime.

Компанія Uniper, яка є утримувачем потужностей у Gate, заявила 30 липня, що стала першим вантажовідправником, який почав використовувати потужності біо-СПГ, вироблені на об’єкті, оскільки вона прагне ще більше скоротити викиди свого портфеля.

Компанія Gate почала виробництво біо-СПГ 4 червня на своєму заводі зі скраплення потужністю близько 100 тис. тонн на рік.

Як правило, стійка біомаса є джерелом біогазу, який потім перетворюється на біометан і доставляється до Gate через газову мережу.

Після виробництва біо-СПГ завантажують на вантажівки й кораблі для використання в бункеруванні й для інших цілей.

Весь процес відповідає директиві ЄС про відновлювані джерела енергії та сертифікований ISCC EU для відстеження характеристик біо-СПГ і захисту від подвійних претензій.

Uniper заявив, що декарбонізація ринку палива для суден і вантажівок вимагатиме використання «декількох видів палива з низьким або нульовим вмістом вуглецю», і біо-СПГ є одним із «найважливіших».

Крім того, Uniper зазначив, що біо-СПГ сприятиме досягненню цільових показників скорочення викидів Міжнародної морської організації для морських суден, включаючи власний зафрахтований флот СПГ.

Uniper не надав додаткових деталей щодо постачання біо-СПГ, виробленого на Gate.

Ще в березні 2022 року Uniper збільшив свої права на пропускну здатність термінала Gate LNG до 1 млрд кубометрів на рік потужності протягом 3 років, починаючи з 1 жовтня 2024 року.

Ця угода ґрунтувалася на тривалих відносинах між дуетом і доповнювала оголошення, зроблене в жовтні 2021 року, коли Uniper також забронював 1 млрд кубометрів потужності.

Обидва ці замовлення доповнюють наявну потужність у 3 млрд кубометрів на рік, яку має Uniper з моменту запуску імпортного термінала СПГ 2011 року.

Термінал Gate має паспортну потужність 12 млрд кубометрів, або 8,8 млн тонн СПГ на рік, три резервуари для зберігання СПГ місткістю 540 тис. кубічних метрів, три майданчики для завантаження автомобілів, а також три причали, включаючи один невеликий.

Після модифікацій Gate вдалося додати 4 млрд кубометрів потужності на безперебійній основі, доступній для користувачів, які вже мають позицію в Gate.

Окрім Uniper, поточними користувачами Gate є Shell, OMV і Glencore. Торік BP і PetroChina забронювали потужності на Gate в рамках проєкту з розширення, тоді як ConocoPhillips забезпечила потужності з вересня 2031 року.

Gasunie і Vopak прийняли остаточне інвестиційне рішення в серпні 2023 року щодо будівництва четвертого резервуара СПГ місткістю 180 тис. кубічних метрів і додавання 4 млрд куб. м додаткових потужностей регазифікації.

Через високий попит на СПГ як паливо для суден Gate також планує побудувати другий невеликий причал. Новий причал буде розташовано навпроти діючого малого причалу.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти