У початок

Дизпальне в Європі стрімко дорожчає

Котирування дизельного пального у Середземномор'ї й портах північної Європи за тиждень (з 25 липня по 1 серпня) виросли на $100/т. Про це enkorr повідомили гравці ринку.

У Середземномор'ї за тиждень вартість ДП «підскочила» на $97/т — до $904/т, тоді як дизельне пальне у портах північної Європи додало в ціні $103/т, до $926/т.

У середньому котирування дизеля з 25 липня по 1 серпня кожного дня зростали на $20/т, а максимальне зафіксоване підвищення за цей період відбулося у вівторок, 1 серпня, — плюс $33/т.

У серпні спред між північно-західними й середземноморськими котируваннями на дизельне пальне зріс на $9/т порівняно з липнем, до $22/т у середньому за місяць.

На це зростання вже відреагував внутрішній ринок України: 2 серпня гуртові ціни на бензин зросли на 0,75 грн/л, до 46 грн/л, дизпальне додало в ціні 1 грн/л, до 45 грн/л.

«За місяць зростання котирувань ДП в Європі склало близько $200/т, а стрімке підвищення, що спостерігалось у кінці липня, не лишило нам іншого вибору, окрім як підвищувати свої прайси», — каже один з операторів, опитаних enkorr.

«У мене на сьогодні вхідна ціна на морський ресурс складає понад 44 грн/л, але ціна поки не зростає відповідно до ситуації через профіцит продукту», — додав ще один співрозмовник видання.

Нагадаємо, ціни на нафту активно піднімаються 2 серпня. Трейдери оцінюють сигнали про різке скорочення запасів нафти у Сполучених Штатах. Так, ціна жовтневих ф'ючерсів Brent у середу зросла на 68 центів (0,8%), до $85,59 за барель, порівняно з попередньою сесією.

Як очікує експерт паливного ринку Сергій Куюн, підвищення податків на пальне з 1 липня й зростаюча ціна на зовнішньому ринку триматимуть у напрузі роздрібні ціни у серпні, через що бензин може здорожчати до 57-60 грн/л.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти