У початок

Держрегулювання на паливному ринку залишиться – Шмигаль

Наразі контроль націнки на паливному ринку залишиться, щоб унеможливити заробляння на війні. Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в інтерв’ю ІА «РБК-Україна».  

«Поки що ми лишаємо контроль для того, щоб унеможливити якісь змови і зловживання, заробляння на війні. У нас немає держрегулювання, у нас є регулювання націнки, і ми контролюємо формулу, тобто ми контролюємо націнку на собівартість, щоб не було зловживання від постачальників», – сказав він під час інтерв’ю.

Шмигаль також повідомив, що у влади є стратегія подолання кризи з дефіцитом бензину, який пов'язано з наслідками війни. У майбутньому ціни на пальне можуть змінитися у бік підвищення на кілька гривень.

«Ми завозимо бензин і дизельне пальне, стратегія у нас є. Але зараз у нас залишився лише західний кордон, і логістика дуже ускладнилася. Фактично немає Кременчуцького НПЗ, який брав на себе центральну і східну Україну в логістичному забезпеченні», – пояснив прем’єр-міністр.

З його слів, логістичне плече тепер сформувалося на західному кордоні, куди нафтопродукти потрапляють з європейських портів, фактично забезпечуючи всю територію України. Логістика дуже змінилася, ускладнилася і здорожчала. Це, звичайно, може призвести до здорожчання пального для споживачів.

«Зараз ми ведемо перемовини, формула визначення максимальної торгової націнки для трейдерів лишається, ми дуже уважно дивимося, скільки коштує доставка. Декілька гривень може бути різниця у ціні, але дефіцит буде перекриватися», – зазначив Денис Шмигаль, акцентувавши, що вплив росіян і руйнування нашого Кременчуцького НПЗ, а також усіх баз, де був відповідний запас пального, призвело до переривання логістичного ланцюжка, відповідно, до одно-двотижневого дефіциту. Це, з його слів, природні речі в умовах війни, коли розбомбили наявні запаси, тому є дефіцит.

«Зараз ми його надолужуємо, працює Міністерство економіки, особливо перша віце-прем'єрка Юлія Свириденко працює зі всіма мережами, оптовими постачальниками, веземо достатню кількість пального в Україну, дивимося на пріоритети, куди підвозити, щоб прибрати ці точки, де зараз найбільша напруга. Думаю, що найближчим часом, як і обіцяло Міністерство економіки, ситуація виправиться», – сказав очільник уряду.

Та це «не означає, що під час війни не може бути форс-мажорів. Можуть бути, треба бути свідомими щодо цього, спокійно до цього ставитися, не панікувати», підсумував він.

Нагадаємо, протягом останніх кількох тижнів у всіх регіонах України на АЗС спостерігається дефіцит бензинів. За прогнозами експертів, перебої з постачаннями триватимуть упродовж усього травня.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти