У початок

Держгеонадр зупинила дію ліцензії Smart Holding на Островерхівське родовище

Державна служба геології та надр України зупинила дію ліцензії на Островерхівське газоконденсатне родовище (Харківська обл.) ПрАТ «Укргазвидобуток», що входить до групи Smart Holding. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Згідно з наказом №195 від 12 квітня 2023 року, відповідне рішення ухвалено на підставі п.3 ч.1 статті 26 закону «Про нафту і газ» у зв'язку із запровадженням санкцій проти екснародного депутата Вадима Новинського.

Крім того, наказом №196 від 12 квітня 2023 року Держгеонадр зажадала від представництва «Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед» до 1 червня 2023 року надати додаткову інформацію та/або усунути порушення у розкритті інформації про кінцевих бенефіціарних власників (обидва – Полтавська обл.).

Перед цим Служба безпеки України 10 квітня провела обшук в офісі Enwell Energy в Яхниках (Полтавська обл.), під час якого було вилучено низку документів. Обшук проводився у зв'язку з досудовим розслідуванням у кримінальній справі щодо обставин реорганізації групи Smart Holding, яка раніше оголосила про зміну власника, яким донедавна виступав екснародний депутат Вадим Новинський.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський указом від 1 грудня 2022 року ввів у дію рішення РНБО «Про окремі аспекти діяльності релігійних організацій в Україні та застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів», яким санкції було застосовано і щодо Новинського.

У санкційний пакет входить 12 типів обмежень, що накладаються, зокрема повне блокування активів, заборона на здійснення торгових операцій, позбавлення всіх державних нагород і відзнак, заборона на виведення капіталу за межі України.

Enwell Energy, яка входить у групу «Смарт-холдинг», на початку січня 2023 року не виключила втрату ліцензій на видобуток вуглеводнів в Україні у зв'язку з введенням санкцій проти Вадима Новинського, а також прийняттям у країні нового законодавства, яке допускає таку можливість.

У середині січня 2023 року Smart Holding оголосила про зміну власника. «У рамках реструктуризації засновник Smart Holding Вадим Новинський вирішив передати активи в траст. Відповідні угоди Smart Trust та Step Trust було укладено у листопаді 2022 року й зареєстровано Комісією з цінних паперів та бірж Кіпру», – йшлося в повідомленні на сайті холдингу.

Група компаній Smart Energy входить до складу інвестиційної групи Smart Holding і представлена українською добувною компанією «Укргазвидобуток» і публічною британською групою Enwell Energy.

Зокрема Enwell Energy працює на чотирьох газоконденсатних родовищах у Дніпровсько-Донецькому басейні на північному сході України: Мехедівсько-Голотвищенському, Свиридівському, Васищевському і Свистунківсько-Червонолуцькому.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти