У початок

Держагентство відновлення отримало від митниці 19 пунктів пропуску

Державне агентство відновлення й розвитку інфраструктури вже отримало в підпорядкування 19 пунктів пропуску через державний кордон, також очікується передача ще 10 пунктів. Про це повідомляє прес-служба держагентства.

Наразі триває процес передачі автомобільних пунктів пропуску від Державної митної служби до сфери відповідальності Агентства відновлення, яке займатиметься будівництвом, реконструкцією, ремонтом, модернізацією пунктів пропуску, їхнім утриманням та експлуатацією.

У відомстві пояснюють, що це дозволить більш комплексно планувати й реалізовувати проєкти для поліпшення логістики з країнами-союзницями.

«Під час війни частка автомобільних перевезень імпорту й експорту України зросла в рази. До повномасштабної війни 65% експорту забезпечувалося через порти, зараз же навпаки: 65% транспортується саме автошляхами. Забезпечити якісні транспортні коридори, скоротити час доставок і очікування на контрольно-пропускних пунктах надзвичайно важливо для воюючої України.

Від Державної митної служби не передано вісім пунктів пропуску у Закарпатській області через наявність кредиторської заборгованості попередніх років.

Два пункти пропуску у Чернівецькій області недобудовано, й вони також мають кредиторську заборгованість.

Також окремим питанням є користування земельними ділянками у Вінницькій, Волинській, Одеській, Чернівецькій і Закарпатській областях.

«Права постійного користування земельними ділянками не зареєстровано службами відновлення в областях через відсутність відмови Державної митної служби від права на користування земельними ділянками під пунктами пропуску», – пояснили в агентстві.

Що стосується пунктів пропуску, які вже передані агентству, до кінця цього року планується провести тендерні процедури на ремонт і проєктування, і наступного року розпочати роботи на всіх цих об'єктах. Також поступово оголошуються тендери на утримання пунктів пропуску.

Крім цього, для покращення транспортного сполучення з країнами ЄС і Молдовою планується будівництво й відкриття нових пунктів пропуску. Також агентство працює над єдиним дизайн-кодом для всіх пунктів пропуску.

«Під час війни пункти пропуску стали стратегічно важливим напрямом розвитку й підтримки експортного потенціалу й імпорту. З іншого боку кордону наші сусіди здійснюють реконструкцію: і поляки, і румуни, й словаки. За весь час незалежності було збудовано два вантажні пункти пропуску. Торік ми завершили будівництво двох пунктів пропуску у Чернівецькій області на кордоні з Румунією», – зазначив голова агентства відновлення Мустафа Найєм.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти