У початок

Справа тонка: SOCAR став оператором постачань пального «Роснафти» в Україну

Також є російською мовою

Компанія з групи азербайджанської держкомпанії SOCAR стала експортним оператором нафтопродуктів «Роснафти» в Україну й підписала відповідний контракт. Про це enkorr повідомили учасники ринку.

Згідно з наявною інформацією, курирувати продаж і спілкування з українськими контрагентами буде швейцарський офіс Socar Trading. Тим часом, не виключено і роль українського офісу компанії в розподілі й продажу обсягів.

На цьому тижні представники топ-менеджменту Socar Trading відвідали Київ і провели перемовини з найбільшими контрагентами компанії Proton Energy Group S.A., яка до квітня цього року розподіляла в Україні обсяги «Роснафти». За словами співрозмовників enkorr, перемовини перебувають на початковому етапі.

«Конкретики дуже мало, контрактів немає, але у нас запитали листи для оформлення постачань у російських органах», – повідомив один із респондентів на умовах анонімності.

За його словами, новий оператор не виключає змоги постачань уже в травні, заявляючи про наявність у нього квоти обсягом понад 100 тис. т дизпального і 12 тис. т скрапленого газу. Однак учасникам ринку більш імовірним періодом початку постачань представляється червень.

«Зараз треба думати про те, як почати в червні. Для подання заявок в російські експортні органи залишається тиждень, а питань щодо нового контракту більше, ніж відповідей», – каже великий постачальник обсягів «Роснафти».

За наявними даними, «Сокар» оголосив діапазон цін на дизпаливо з відвантаженням із Гомеля з диференціалом «вище 30 доларів за тонну». По скрапленому газу цінових орієнтирів поки озвучено не було, що пов'язано також із тим, що покупці не виявляють інтересу до термінових постачань через затовареність ринку.

У «Сокар» від коментарів відмовилися.

Також залишаються невідомими обставини зникнення з ланцюжка постачань продукції «Роснафти» трейдера Coral Energy, який на початку квітня провів перемовини з українськими компаніями як новий оператор постачань. З огляду на азербайджанське коріння Coral Energy, не виключено, що рокіровку на «Сокар» було проведено на рівні керівництва Азербайджану.

Як повідомляв enkorr, унаслідок тиску українських силовиків швейцарський трейдер Proton Energy Group S.A. прийняв рішення припинити постачання нафтопродуктів на український ринок з 1 квітня 2021 року. У 2020 році трейдер спрямував в Україну 1,74 млн. т дизпального (23,4% ринку) і 443 тис. т (22,3%) скрапленого газу. У 2020 році контракти з Proton Energy Group на постачання дизпального з терміналу в Гомелі передбачали диференціал обсягом $28/т до котирування в Середземномор'ї. Скраплений газ реалізовувався з поправкою $16,8/т до рівня котирувань DAF Brest.

Довідка enkorr

Представництво SOCAR було відкрито в Україні в 2008 р.. У 2009 р. компанія придбала близько 20 АЗС мережі «Тала-Нафта» в Одеській і Миколаївській областях, а також велику нафтобазу «Світанок» в Одеській області. А в 2010-2011 рр. взяла під контроль заправні мережі ONIO (чотири АЗС в Києві й області) і GFC (Львівська область).

У серпні 2012 р. SOCAR отримав дозвіл АМКУ на придбання 26 АЗС і однієї нафтобази групи «Калина». Мережа оперує 63 АЗС в Україні, зокрема двома нафтоналивними бункерувальниками: «Баку-1» у Києві й «Гянджа» в Одесі.

З кінця 2016 р. компанія займається в Україні також і торгівлею природним газом. Крім того, з 2017 р. SOCAR є постачальником нафти для Кременчуцького НПЗ («Укртатнафта»). У 2020 р. трейдер спрямував на завод 950 тис. т нафти.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти