У початок

Дефіцит рослинної олії зростає, оскільки біопаливо набуває глобальної популярності

Глобальний бум виробництва біопалива призведе до дефіциту рослинних олій, які використовуються для приготування їжі, а тепер все частіше для вантажівок і літаків, що посилює дискусію про їжу проти палива, пише Bloomberg.

Зі слів Томаса Мільке, виконавчого директора гамбурзької компанії Oil World, враховуючи сповільнення зростання виробництва рослинної олії, біопаливо може призвести до дефіциту світового ринку рослинної олії в другій половині року.

На біопаливо припадає значна частка ринку рослинної олії, але лише незначна частина попиту на енергію, сказав Мільке. Він стурбований тим, що комбіновані цілі щодо біопалива перевищують те, що може задовольнити глобальний ринок олій і жирів.

США, Європа, Бразилія та Індонезія відповідальні за більшу частину зростання споживання біодизелю, відновлюваного дизельного палива й біореактивного палива. У США використовується суміш таких сировинних компонентів, як соєва олія, ріпакова олія, використана кулінарна олія і тваринні жири. Європа виробляє його з відходів, залишків і ріпакової олії. Індонезія в основному використовує пальмову олію для виробництва біодизелю, тоді як Бразилія покладається на соєву олію.

Очікується, що ця тенденція сприятиме підвищенню інтересу до пальмової олії, продукту, який останніми роками став предметом пильної уваги через повідомлення про вирубку лісів і примусову працю. Зі слів Джеймса Фрая, голови оксфордської консалтингової фірми з питань сільського господарства LMC International Ltd, у зв’язку з тим, що конкуруючі олійні культури та рослинні олії все частіше використовуються для виробництва біопалива, частина попиту перекинеться на пальму.

Але ринок пальмової олії може не встигати за цим. Виробництво в Індонезії й Малайзії, на які разом припадає 85% світових постачань, досягає плато через повільну пересадку старих і непродуктивних дерев, нестабільну погоду і ліміти на вирубку лісів, які обмежують розширення суші.

Загрози постачанню, особливо через зміну клімату, призведуть до зростання цін на сільськогосподарську продукцію та уповільнять світові зусилля з перетворення продуктів харчування на паливо, сказав Дораб Містрі, трейдер, який працював у галузі чотири десятиліття.

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) попереджає, що зростання попиту на біопаливо й загрозлива криза сировини, якщо їх не вирішити, підірвуть потенціал біопалива сприяти глобальним зусиллям з декарбонізації.

Торік повномасштабне вторгнення росії в Україну порушило світову торгівлю соняшниковою олією й підвищило попит на пальмову і соєву олії, піднявши ціни до рекордно високого рівня. Навіть тоді більшість країн не пом’якшили свою політику щодо біопалива, що призвело до зниження попиту в деяких споживачів рослинної олії, переважно з країн, що розвиваються.

«У періоди дефіциту пропозиції необхідне нормування попиту не повинно відбуватися лише на плечах споживачів продуктів харчування», — сказав Мільке, додавши, що «це урок, який ми повинні винести з минулого року».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти