У початок

Cool down: ціни на LPG у Польщі відкотилися

Стрімке зростання вартості скрапленого газу в Польщі в першій половині вересня змінилося зниженням цінових пропозицій, повідомили enkorr учасники ринку.

Протягом тижня ціни на скраплений газ на східних терміналах Польщі зменшилися на $20-53/т, до $735-797/т. Здешевшання відбулося через послаблення попиту на імпортний ресурс на тлі достатніх запасів, придбаних за нижчими цінами. «Минулого тижня в Україну надійшло багато залізничних партій дешевого продукту, тому наші поточні пропозиції покупці не сприймають», — пояснює причину млявих продажів один із польських трейдерів.

 За даними enkorr, 1-17 вересня українські імпортери розмитнили 53 тис. тонн скрапленого газу, це на 15% перевищує постачання серпня за аналогічний період. Минулого тижня українські компанії розмитнювали залізничні партії продукту, придбані за $650-745/т на умовах DAP Ізов і DAP Чієрна-над-Тісою.

Польські трейдери впевнені, що зниження цін на українському напрямку продажів тимчасове. Попит всередині Польщі зростає, і деякі покупці на сході країни вже готові купувати газ дорожче, ніж українські компанії. У вересні у напрямку Польщі різко зменшилися залізничні постачання з росії й Казахстану, за дві декади було відправлено лише близько 20 тис. тонн продукту. Обмеження пропозиції зі сходу спричиняє зростання котирувань на білорусько-польському кордоні.

Протягом тижня вартість залізничних партій ПБТ на умовах DAP Брест зросла на $21/т, до $481/т. Ціни на морський ресурс у балтійських портах Польщі теж зростають, цього тижня на $5-20/т, до $745-770/т, що з урахуванням транспорту до польсько-українського кордону складає $865-880/т.

На балтійських терміналах автомобільні партії ПБТ пропонуються за $715-795/т з урахуванням доставки до кордону, це на $11-20/т дорожче порівняно з минулим тижнем. Здорожчання ресурсу в країнах Балтії відбувається на тлі зростання котирувань тімайбутнього ремонту на Мажейкяйському НПЗ. Нагадаємо, в жовтні литовський завод Orlen планує провести двотижневий ремонт, що вплине на обсяги виробництва газу.

На півдні ціни на скраплений газ цього тижня не зазнали суттєвих змін. Автомобільні партії ПБТ з терміналу в Галаці пропонуються за $700-715/т. У Плоєшті газ продають за $680/т. На румунський ресурс зберігається високий попит, відвантаження автомобільних партій газу з цього напрямку зростають п’ятий тиждень поспіль. Українські покупці вважають, що днями вартість газу на румунських терміналах може збільшитися на тлі очікуваного зростання цін Sonatrach. Проте румунські компанії поки що не коментують своїх планів.

«За поточних цін на ГНС України румунські цінники демонструють адекватність, а їх незмінність показує, що на сусідніх з Україною ринках все ще достатньо газу», — вважає керівник однієї з компаній-імпортерів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти