У початок

Цього року Катар підпише більше нових довгострокових контрактів на СПГ

Катар не мав труднощів із забезпеченням довгострокових контрактів на скраплений природний газ (СПГ) і підпише більше цього року, заявив генеральний директор QatarEnergy і державний міністр енергетики Саад аль-Каабі на економічному форумі 15 травня.

«Ми фактично забезпечили 25 млн тонн довгострокових продажів СПГ (за останні 12 місяців), і я можу вам також сказати з цієї трибуни, що ми підписуємо ще більше цього року», — сказав він.

Державна компанія QatarEnergy підписує з європейськими й азійськими партнерами угоди про постачання газу, який, як очікується, надходитиме в результаті масштабного розширення Північного родовища, частини найбільшого у світі родовища природного газу, котре Катар ділить з Іраном, який називає його Південним Парсом.

Катар, один із найбільших у світі експортерів СПГ, у лютому оголосив про додаткове розширення виробництва СПГ, яке додасть 16 млн метричних тонн на рік до початкових планів, довівши загальну потужність до 142 млн тонн на рік із 77 млн тонн.

Каабі зазначив, що він бачить великий майбутній попит на СПГ, і Катар продовжить оцінювати свої газові резервуари для можливого майбутнього зростання. «Ми дуже оптимістично налаштовані на подальший попит», — сказав Каабі.

Каабі також повторив, що якщо технічні оцінки покажуть, що Катар може ще більше розширити видобуток, він це зробить: «Якщо буде більше, ми, ймовірно, зробимо більше».

Конкуренція за СПГ зросла з початку розв’язаної росією повномасштабної війни в Україні в лютому 2022 року.

Європа зокрема потребує величезних обсягів палива, щоб допомогти замінити російський трубопровідний газ, який становив майже 40% імпорту континенту.

Каабі заявив, що бачить у майбутньому потребу в більшій кількості СПГ на європейських ринках. «Комфорт, який вони отримують у Європі, полягає в тому, що у них було дві дуже теплі зими, вони заповнили всі сховища, і їм не потрібно було використовувати багато з них», — пояснив він, додавши, що «…якщо у вас дві суворі зими або звичайні зими... вам завжди буде потрібно набагато більше СПГ. І світ потребуватиме набагато більше СПГ зі зростанням, і я не бачу надлишку».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти