У початок

Ціни на LPG в Європі впевнено повзуть догори

Наприкінці серпня західні й південні трейдери підвищили ціни на скраплений газ для українського ринку. На вартості ресурсу позначилися дефіцит дешевого російського газу в Польщі й зростання цін Sonatrach. Але українським імпортерам найближчі тижні не варто перейматися, оскільки перед зростанням акцизу ринок увійшов в осінь з рекордними запасами газу.

Гуртові ціни на російську суміші у східних воєводствах Польщі за тиждень збільшилися на 10 зл/т, до 2 800-2 850 зл/т ($729-742/т). Обсяги постачань російського газу продовжують зменшуватися. Очікується, що за підсумками серпня відправлення з рф впадуть приблизно на 15% порівняно з липнем і становитимуть менш як 50 тис. тонн. Утім, ситуація не катастрофічна, вважають трейдери. «Багато компаній вже уклали угоди з постачання LPG з Заходу, йде поступове заміщення російського імпорту», — сказав польський трейдер.

На зменшення обсягів пропозиції росгазу в Польщі вказує й зростання котирувань. Вартість залізничних партій ПБТ на білорусько-польському кордоні за тиждень зросла на $10-20/т, до $565-600/т DAP Брест.

Останніми днями серпня польські трейдери ще трохи підвищили ціни газу для охочих вскочити в останній вагон перед підвищенням акцизу. Вартість ПБТ на східних терміналах зросла на $10-15/т, до $720-735/т на умовах FCA. За урахуванням вартості транспорту до українського кордону автомобільні партії суміші здорожчали також на $10-15/т, до $745-774/т. Один із трейдерів повідомив, що 31 серпня на терміналі в Малашевичах утворилася величезна черга з українських газовозів, які поспішають завантажитися продуктом й розмитнитися до кінця місяця.

Результатом зусиль українських трейдерів з підготовки до збільшення ставки акцизу стало зростання серпневого імпорту у півтора раза. «У вересні український ринок отримає газову інтоксикацію, це на деякий час відіб’є бажання щось купувати за кордоном», — вважає один із польських постачальників.

На ринку пропану відновилося зростання цін. Вартість російського продукту протягом тижня зросла на 50 зл/т, до 2 900-2 950 зл/т ($755-768/т). Окрім «сібуру», який не відправляє пропан у Польщу два останні місяці, у серпні свій газ не відвантажував «ектос» (завод «уралоргсинтезу»). Але через низький серпневий попит пропану на ринку вистачає. Зі слів великого польського постачальника морського ресурсу, потреби клієнтів вдається забезпечувати шляхом контрактних обсягів. Вартість гуртових партій пропану у Гданську зросла за тиждень на $5/т, до $760-775/т. З урахуванням вартості доставляння у Малашевичі американський газ коштуватиме 3 100-3 150 зл/т ($807-822/т).

Ціни на балтійських терміналах за тиждень зросли на $3-14/т й становлять $734-764/т з урахуванням вартості транспорту до польсько-українського кордону. Кілька покупців Orlen повідомили enkorr, що литовський виробник не надав обсягів газу на наступний тиждень. Як вважають учасники ринку, на пропозиції ресурсу Orlen могло позначитися скорочення постачань російського й казахстанського газу в регіон.

З Угорщини минулого тижня автомобільні партії ПБТ відвантажувалися за €630-635/т FCA Захонь. Зі слів трейдера, який продав ресурс, вільних обсягів на вересень немає.

Ціни пропозиції залізничних партій ПБТ на польсько-українському кордоні наприкінці серпня зросли на $20-55/т, до $770-835/т і $750-780/т на тлі зростання попиту на неросійський газ у Польщі. Водночас польські постачальники розуміють, що продати газ за такими цінами на перелитому українському ринку нереально.

На півдні також спостерігалося здорожчання газу через зростання цін Sonatrach. Нагадаємо, 30 серпня алжирський виробник скрапленого газу встановив вересневі ціни на пропан і бутан на рівні $590/т і $550/т, це відповідно на $40/т і $65/т вище порівняно з серпнем. Компанія Bulmarket оголосила, що на початку вересня пропонуватиме суміш у Галаці приблизно за $750/т, це на $40-45/т дорожче від попереднього тижня. Компанія Taki&Da поки що не озвучувала вересневих цін, але за логікою ціноутворення автомобільні партії ПБТ у Мангалії мають коштувати $720-725/т. Наприкінці серпня компанія продавала газ за $680-690/т.

У вересні південні трейдери очікують падіння попиту на газ через зростання цін і великого профіциту ресурсу на українському ринку. Тому не виключено, що протягом вересня великі постачальники газу на півдні можуть дещо зменшити ціни.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти