У початок

Ціни на газ у Європі впали до літнього рівня

Європейський еталонний показник ціни на газ TTF значно здешевшав у лютому 2024 року, опустившись нижче від 25 євро за мегават-годину – до рівня, який востаннє спостерігався влітку. Про це повідомляє Euronews.

Наразі ціна на понад 50% менша порівняно з аналогічним періодом торік.

«Це падіння відображає ширшу тенденцію, на яку вплинув комплекс кліматичних і економічних чинників, включаючи вищі за середні температури у Північній півкулі й помітне зниження як промислового, так і побутового попиту на природний газ.

М'яка зима, особливо у Франції й Німеччині, які переживають третю і четверту найтепліші зими за останні 34 роки відповідно, сприяла зниженню попиту на опалення», – йдеться у повідомленні.

Згідно з даними Gas Infrastructure Europe (GIE), рівень запасів природного газу в Європі зараз перебуває на нових п'ятирічних сезонних максимумах: запаси газу в ЄС становлять 65,9%, у Німеччині – 71,56%, в Італії – 60,3% й у Франції – 51,3%.

Глобальний спад у виробничій діяльності з 2022 року суттєво вплинув на промисловий попит на газ, особливо в Європі, додає видання.

Ще одним ключовим фактором різкого зниження цін на природний газ у Європі стали високі показники відновлюваних джерел енергії та атомної енергетики.

«Після невдалих 2021-го й 2022 років вітрова і сонячна енергетика продемонстрували значне покращення 2023 року, а гідроенергетика досягла майже п'ятирічних сезонних максимумів. Крім того, у другій половині 2023 року зросли обсяги виробництва атомної енергетики, що триватиме і 2024 року», – пише Euronews.

Сировинні аналітики Goldman Sachs Саманта Дарт і Даніель Морено нещодавно знизили свій прогноз цін на природний газ TTF із 41 євро/МВт•год до 31 євро/МВт•год, припускаючи, що глобальний надлишок пропозиції газу може бути настільки значним, що Європі, можливо, доведеться запропонувати стимули для скорочення постачань і запобігання перевантаженню сховищ наступного літа.

Однак, незважаючи на комфортні рівні запасів наприкінці зими, вони стверджують, що Європа ще не вирішила своєї енергетичної кризи. Вони вважають, що має минути ще одна зима, перш ніж ризик екстремальних стрибків цін на газ зменшиться.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти