У початок

Citi очікує падіння вартості нафти нижче за $80 за барель – Bloomberg

Ціни на нафту впадуть нижче за $80 за барель, незважаючи на нещодавнє рішення країн ОПЕК+ про скорочення обсягів видобутку, вважає керівник відділу досліджень сировинних ринків Citigroup Inc. Ед Морс, чию думку наводить Bloomberg.

Зі слів Морса, довгождане відновлення китайської економіки йде повільніше, ніж очікувалося, а перспективи зниження темпів економічного зростання на Заході негативно позначаються на попиті.

«Час покаже, що насправді відбувається з економікою (Китаю – ред.), але відновлюється вона не так швидко», – заявив експерт. За його прогнозами, попит з боку КНР підтримає ринки наприкінці року.

Крім того, інвестори можуть недооцінювати потенційного зростання видобутку в Іраку й Венесуелі, яке здатне частково компенсувати скорочення з боку ОПЕК+.

Минулого тижня Морс зазначав, що невизначеність навколо постачання нафти має бути значно суттєвішою, щоб її вартість могла досягти $100 за барель.

«Сценарій, за якого нафта коштуватиме $100 за барель, є, – пояснював Морс. – Але поки що я вважаю його малоймовірним».

Увечері 2 квітня 9 із 20 країн ОПЕК+ оголосили про добровільне зменшення видобутку з травня до кінця року на додаток до зобов'язань про коригування виробництва нафти, взятих на засіданні у жовтні минулого року (загальне зниження на 2 млн б/д до рівня серпня 2022 року).

Додаткове добровільне коригування видобутку країнами ОПЕК+ становитиме загалом 1,66 млн б/д, йдеться у повідомленні, поширеному за підсумками засідання моніторингового комітету ОПЕК+ у понеділок, 10 квітня.

Несподіване рішення низки держав ОПЕК+ призвело до перегляду прогнозів для цін на нафту експертами й викликало нову хвилю побоювань щодо інфляції, передає Bloomberg.

Аналітики Goldman Sachs підвищили прогноз ціни на нафту Brent на грудень 2023 року до $95 із $90, на грудень 2024 року – до $100 із $95 за барель.

Експерти Rystad Energy припускають, що влітку цього року вартість Brent може піднятися до близько $110 за барель.

Вартість червневих ф'ючерсів на сорт Brent на лондонській біржі ICE Futures на 11:27 за київським часом становить $84,66 за барель, що на $0,48 (0,57%) вище за ціну на закриття попередньої сесії.

Ключовими подіями для ринку нафти цього тижня стануть публікації звітів Управління енергетичної інформації Міненерго США, Міжнародного енергетичного агентства й ОПЕК.

Крім того, інвестори чекають на березневі дані про американську інфляцію. Опитані Trading Economics аналітики прогнозують, що темпи зростання споживчих цін у Штатах у березні сповільнилися до 5,2% із лютневих 6%.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти