У початок

Чеський Unipetrol з наступного року вироблятиме бензин E10

Нафтопереробна й нафтохімічна група Orlen Unipetrol здійснює поступові кроки на шляху до нейтральності викидів, якої вона хоче досягти не пізніше 2050 року. У рамках своїх зусиль зі скорочення викидів вуглекислого газу й досягнення цільових показників викидів, встановлених європейським законодавством, вона з 1 січня 2024 року на ринку Чехії почне поширювати автомобільний бензин BA95 з маркуванням E10. Цей бензин значно знижує викиди парникових газів, оскільки містить до 10% відновлюваного палива, виробленого з речовин або відходів органічного походження.

Доводячи якість бензину до рівня E10, Orlen Unipetrol також гармонізує постачання в регіоні Центральної Європи. Словаччина й Угорщина запровадили E10 2019 року, Австрія – 2023 року. Чехія й Польща переходять на рівень E10 з 2024 року.

Пальне E10 – це суміш, яка складається з класичного бензину і до 10% етанолу, який, однак, також може бути представлений у вигляді етил-трет-бутилового ефіру (ETBE). Цей етанол отримують з відновлюваних джерел, що зменшує викиди парникових газів і допомагає захистити навколишнє середовище. Бензином Е10 можна заправляти практично всі автомобілі, випущені після 2005 року, коли набув чинності стандарт Євро 4.

У зв'язку з цим заходом з нового року зміниться міжнародне позначення на АЗС, що розливають 95-октановий бензин, з нинішнього E5 на нове E10.

«Ми хочемо бути нейтральними щодо викидів до 2050 року й скоротити викиди вуглекислого газу на 25% до 2030 року. Перехід до виробництва й поширення бензину якості E10 – важливий крок на цьому шляху, і чеський ринок буде рухатися вперед до чистішої мобільності завдяки цьому заходу. Для наших НПЗ це не суттєва технологічна зміна, адже ми вже багато років постачаємо бензин такої якості в Німеччину, Угорщину й Словаччину. 2021 року ми перевели на якість Е10 високооктановий бензин, який продається в мережі Orlen Benzina під торговою назвою Verva 100. Почнемо дистрибуцію базового бензинового пального, яке має маркування Efecta 95 у мережі Orlen Benzina, наступного року. Якість E10 з початку 2024 року», — каже Томаш Вятрак, генеральний директор Orlen Unipetrol Group.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти