У початок

Частка росії в індійському імпорті нафти зросла до 23%

Індійський імпорт російської нафти у вересні збільшився на 4,6%, до 896 тис. барелів на добув (б/д) після падіння в попередні два місяці, частка рф в імпорті країни зросла до рекордних 23% після 19% місяцем раніше, пише Reuters.

Імпорт нафти з країн Близького Сходу на тлі зростання постачань з росії знизився до 19-місячного мінімуму і склав 2,2 млн б/д. Падіння порівняно із серпнем становило одразу 16,2%. Частка близькосхідного регіону в нафтовому імпорті Індії зменшилась із 59 до 56,4%.

У результаті росія стала другим за величиною постачальником нафти на індійський ринок, змістивши з цієї позиції Саудівську Аравію, постачання якої склали 758 тис. б/д, що на 12,3% нижче за серпневі значення. Ірак, як і раніше, залишається головним експортером нафти в країну з найнижчим за рік обсягом постачання (948 тис. б/д).

Загальний обсяг імпортованої Індією нафти минулого місяця знизився до 3,91 млн б/д (-5,6% у річному вираженні) через технічні роботи на кількох НПЗ країни.

«Знижка на російську нафту зараз зменшилася, але якщо порівняти її собівартість з іншими сортами, такими як близькосхідний, російська нафта залишається дешевшою», — сказав співрозмовник агентства на одному з державних індійських НПЗ.

Раніше видання Economic Times прогнозувало збільшення імпорту російської нафти після скорочення у серпні й липні у зв'язку зі швидким набуттям чинності санкціями Євросоюзу.

6 жовтня ЄС затвердив восьмий пакет санкцій проти росії. Нові санкції було запроваджено на тлі проведення референдумів у т.н. ДНР, ЛНР, а також тимчасово окупованих територіях Херсонської й Запорізької областей. Головним обмеженням у рамках пакету стала цінова стеля на російську нафту. Цей захід набуде чинності 5 грудня 2022 р. для сирої нафти й 5 лютого 2023 р. — для нафтопродуктів.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти