У початок

Ціна СВГ зростає під тиском наростаючого дефіциту

Також є російською мовою

За поточний тиждень (9-16 липня) в Україні середня ціна на гуртові партії скрапленого газу зросла на 1 000 грн/т, до 26 300 грн/т. Про це enkorr повідомили в Консалтинговій групі «А-95».

Зокрема, в південному регіоні вартість скрапленого газу в гурті в середньому зросла на 1 000 грн/т і коливається в районі 25 800-26 400 грн/т. У західних областях спостерігається дефіцит пропозицій, а діапазон цін піднявся до 26 500-27 200 грн/т.

У Київській області до кінця тижня ціни піднялися до 26 500-27 000 грн/т. У Харківській області угоди проходили на рівні 26 200-26 400 грн/т, у Полтавській – 25 700-26 000 грн/т.

Нагадаємо, що після тривалої стабільності почали рости ціни на автогаз у роздробі.

Трейдери звертають увагу на наростаючий дефіцит ресурсу в більшості регіонів. «Йдеться не про критично низький рівень запасів, однак ринок уже помітно підсох і справлятися з упевненим попитом часом стає непросто», – каже представник великої гуртової компанії.

Головний чинник браку ресурсу, за словами операторів, – затримка відвантажень ресурсу «Роснафти». «Законтрактовані на липень обсяги тільки нещодавно почали прибувати на бази, це зіб'є ажіотаж найближчим часом», – вважає трейдер із Києва.

Як повідомляв enkorr, Socar New Energy уклала c українськими трейдинговими компаніями контракти на щомісячне постачання 37 тис. т газу «Роснафти» з липня по жовтень 2021 р..

«Висохли» польський і румунський канали підживлення українського ринку, а економіка морського газу поки насилу вписується у внутрішні ціни. Так, польські перекупники переорієнтували свої потоки на західні ринки, а в Румунії тимчасово сформувався підвищений попит через вихід з ладу найбільшого НПЗ в Констанці. Крім того, за словами українських контрагентів Мозирського НПЗ, завод скоротив план відвантаження на 50%.

Зазначені чинники можуть створювати напруженість на українському ринку ще на тиждень-півтора, вважають трейдери.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти