У початок

Біржові ціни на газ у Європі знижуються на початку торгів у п'ятницю

Біржові ціни на газ у Європі знижуються на відкритті торгів у п'ятницю на 4%, торгуючись на рівні $440 за тисячу кубометрів після стрибка на 30% на день раніше, випливає з даних лондонської біржі ICE.

Липневі (найближчі) ф'ючерси за індексом TTF (найбільшого в Європі хаба, розташованого в Нідерландах) відкрили торги біля позначки $441,2 за тисячу кубометрів (-4%). А станом на 9:15 за київським часом ф'ючерси вже дешевшають на 5,8%, до $432,8 за тисячу кубометрів. Динаміка котирувань наводиться від розрахункової ціни попереднього торговельного дня — $459,5 за тисячу кубометрів.

Зниження котирувань спостерігається після різкого стрибка на торговий день раніше на 30%, коли вартість газу перевищувала $550, що аналітики пояснили перспективами постачання скрапленого газу в Європу й перебоями в роботі норвезьких газопроводів.

Біржові ціни на газ у Європі знижувалися з кінця минулого року, поки 25 травня вперше за два роки не опустилися нижче за $300 за тисячу кубометрів. Це більш ніж у 13 разів нижче від рекордних значень перших днів весни минулого року — $3 892 за тисячу кубометрів. Потім вони почали зростати.

Вартість газу на європейській біржі опускалася через достатні запаси у підземних газосховищах у Євросоюзі, а також теплу вітряну погоду й заходи економії, які дали змогу значно скоротити споживання «блакитного палива».

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти