У початок

«БРСМ» підтвердила мінімальні офіційні ставки працівників

Середній оклад співробітників групи «БРСМ» за II квартал 2024 року становив 9 500 грн на місяць, що майже відповідає мінімальній заробітній платні в Україні. Це випливає з податкової звітності, яку «БРСМ» опублікувала у ЗМІ.

Згідно з даними «БРСМ», групою компаній у складі ТОВ «Катма Груп», ТОВ «ТНТ Груп», ТОВ «Стандарт Ойл-2000», ТОВ «Євро Смарт Пауер» і ТОВ «Оіл Прайм Трейд» сумарно було сплачено 53,285 млн грн «зарплатних» податків (ПДФО та ЄСВ).

Своєю чергою, за даними Тимчасової слідчої комісії парламенту під головуванням Ярослава Железняка, зазначена група компаній у ІІ кв. 2024 року нараховувала 4 638 співробітників.

Відповідно з урахуванням ставок зарплатних податків середній місячний оклад у групі «БРСМ» становив 9 574 грн.

Найвищі оклади декларуються для компанії «ТНТ Груп» – 17 778 грн/міс. Ця структура заявлена як гуртовий оператор та імпортер. За даними ТСК, вона нараховувала 269 співробітників. Тим часом у працівників найбільш відомого спецімпортера – «Катма Груп» – середній оклад дорівнював 7 193 грн/міс., що нижче за офіційно встановлений Кабміном рівень мінімальної зарплати, який становить 8 000 грн/міс.

Найбільшу кількість працівників – 3 845 осіб – оформлено на ТОВ «Євро Смарт Пауер», яке є оператором роздрібної мережі. Середній розрахунковий оклад у компанії становив 9 240 грн/міс..

Згідно з даними ТСК, середній оклад для ТОП-5 мереж із найбільшими зарплатами (ОККО, UPG, AMIC, Shell, WOG) серед ТОП-10 найбільших мереж за кількістю АЗС у ІІ кв. становив 23 437 грн/міс..

«Усі прекрасно розуміють, що фактичні зарплати, які люди отримують на руки, приблизно однакові для всього ринку. Мінімальні офіційні оклади свідчать про ухиляння від сплати ПДФО та ЄСВ. Зіставлення зарплат у «БРСМ» з лідерами ринку дозволяє оцінити несплату групою «БРСМ» 26,7 млн грн зарплатних податків на місяць, або 320 млн грн на рік», – заявив директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн.

Раніше повідомлялось, що «БРСМ» розпочала медіакампанію з метою висвітлення великої сплати податків, але аналіз цієї статистики підтвердив раніше зроблені розрахунки експертів про мінімальну сплату податків цією групою протягом багатьох років. Зокрема про це у своїй авторській колонці «Камінг-аут «БРСМ»: податки не платимо і платити не збираємось!» пише очільник «А-95» Сергій Куюн.

Основні параметри податкового навантаження у групі «БРСМ-Нафта» й ТОП-5 платників за результатами ІІ кв. 2024 р.

Показник

БРСМ*

ТОП-5 рейтингу платників**

Податків на літр, грн

0,99

2,72

ПнП на літр, грн

0,08

0,43

ПДВ на літр, грн

0,47

1,20

Середній офіційний оклад працівників, грн/міс.

9500

23 437

* Дані «БРСМ»

** Дані Тимчасової слідчої комісії ВР України з питань розслідування можливих протиправних дій посадових осіб органів державної влади, інших державних органів та суб’єктів господарювання державного сектору економіки, що могли завдати шкоди економічній безпеці України (голова — Ярослав Железняк)

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти