У початок

BP, Sonatrach і ENI відновили роботу в Лівії

Три великі міжнародні нафтові компанії – BP, ENI й Sonatrach – оголосили про відновлення своєї діяльності в Лівії після 10-річної відсутності, повідомила Лівійська національна нафтова компанія (NOC) 3 серпня.

У прес-релізі NOC сказано, що вона «отримала офіційні повідомлення від італійської компанії ENI й британської компанії British Petroleum щодо скасування форс-мажорних обставин і відновлення розвідки та контрактних зобов’язань у переданих їм блоках у басейні Гадамес (A-B) і офшорному блоці С».

Також було повідомлено алжирською компанією Sonatrach, що «розвідка й виконання контрактних зобов’язань на блоках 065 і 96/95 у басейні Гадамес» відновилися.

Форс-мажор – це захід, який застосовується у виняткових обставинах, що дозволяє звільнити від відповідальності у разі невиконання договірних зобов’язань. Басейн Гадамес знаходиться на південному заході Лівії в районі, багатому нафтою і газом, на кордоні з Алжиром і Тунісом.

У грудні NOC закликав іноземні компанії, з якими у нього були угоди з розвідки й видобутку вуглеводнів, скасувати форс-мажорні обставини, на які вони посилалися, стверджуючи, що ситуація з безпекою покращилася.

Сира нафта є основним джерелом доходу для Лівії, яка роздирається більш ніж десятирічним конфліктом за участю іноземних держав і безлічі збройних формувань після того, як повстання, підтримуване НАТО, повалило Муаммара Каддафі 2011 року.

Протягом останнього десятиліття Лівія регулярно страждала від зіткнень між ворогуючими угрупованнями зі сходу й заходу, що погано вплинуло на нафтові і газові операції.

Країна володіє найбільшими в Африці запасами нафти, але розрив між східним урядом і визнаною Організацією Об’єднаних Націй адміністрацією в Тріполі перешкодив зусиллям Лівії різко збільшити видобуток у відповідь на різке зростання попиту в Європі на неросійські нафту і газ.

За останні місяці видобуток відновився до 1,2 млн барелів на день, більшість з яких іде на експорт.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти