У початок

BP перевершує прогноз із квартальним прибутком у $3 млрд

BP 6 лютого опублікувала прогнозований прибуток у $3 млрд у четвертому кварталі, одночасно збільшуючи викуп акцій і обіцяючи робити прагматичні інвестиції, оскільки її нещодавно призначений генеральний директор намагався розвіяти занепокоєння інвесторів щодо її стратегії переходу на енергетику.

Квартальні результати, яким сприяли активна торгівля газом, підвищили прибуток енергетичного гіганта 2023 року до $13,8 млрд, хоча це вдвічі менше, ніж роком раніше, оскільки ціни на нафту і газ упали, а норма прибутку від нафтопереробки знизилася.

Ці прибутки стали полегшенням для генерального директора Мюррея Окінклосса після того, як компанія суттєво не відповідала прогнозам попередні два квартали.

Мюррей Окінклосс став постійним генеральним директором у січні після того, як був призначений тимчасовим генеральним директором 12 вересня. Тоді Бернард Луні раптово пішов у відставку, бо не зміг повністю розкрити подробиці минулих особистих стосунків із колегами.

Окінклосс сказав Reuters, що BP залишається відданою скороченню видобутку нафти і газу й розвитку своїх відновлюваних джерел енергії і низьковуглецевого бізнесу до кінця десятиліття.

«Наближаючись до 2025 року, ми збираємося зосередитися на спрощенні бізнесу», − сказав він.

«Ми будемо прагматично адаптуватися до того, що відбувається з попитом у суспільстві», − сказав Окінклосс, додавши, що ВР прагнутиме до «проєктів із найвищою прибутковістю і найвищою ціною».

Останніми місяцями акції BP продемонстрували нижчі за конкурентів показники через занепокоєння інвесторів щодо її стратегії і зміни керівництва.

Компанія заявила, що має намір викупити акції на $3,5 млрд у першій половині 2024 року і ще на $14 млрд протягом 2024−2025 років.

«BP забезпечує те, що просили інвестори: більший розподіл і більшу видимість», − сказав аналітик Jefferies Джакомо Ромео в примітці.

Базовий прибуток ВР за відновлювальну вартість у четвертому кварталі, згідно з визначенням компанії чистого прибутку, досяг $2,99 млрд, перевищивши прогноз у $2,77 млрд в опитуванні аналітиків, наданому компанією.

Це порівняно з $3,3 млрд прибутку в третьому кварталі та $4,8 млрд роком раніше.

У BP заявили, що результати відображають активну торгівлю газом і підвищення цін на нафту і газ, які, тим не менш, були компенсовані «значно нижчою» маржею нафтопереробки, слабкою торгівлею нафтою й погіршенням розвідки.

Капітальні витрати 2023 року не змінилися порівняно з роком раніше і становили $16,3 млрд. Очікується, що цього й наступного року вони скоротяться до $16 млрд.

Минулого року BP згенерувала понад $32 млрд готівки порівняно з $41 млрд 2022 року. Наприкінці року чистий борг скоротився до $20,9 млрд, що є найнижчим показником за десятиліття, з $21,4 млрд 12 місяцями раніше.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти