У початок

BP і ADNOC пропонують купити 50% ізраїльської NewMed Energy

BP і державний нафтовий гігант Абу-Дабі у вівторок запропонували спільно придбати 50% ізраїльського офшорного виробника природного газу NewMed Energy приблизно за $2 млрд, увійшовши в енергетичний сектор Ізраїлю, що розвивається. Про це повідомляє Reuters.

Abu Dhabi National Oil Co (ADNOC) і BP заявили, що мають намір створити нове спільне підприємство в рамках угоди, яку буде «зосереджено на розробці газу в міжнародних зонах взаємного інтересу, включаючи Східне Середземномор'я».

Багатий газом офшорний басейн, що розрізняє Єгипет, Ізраїль, Кіпр і Ліван, привернув кілька провідних енергетичних компаній світу в останні роки, особливо в той час, як Європа намагається забезпечити постачання для заміни російського газу після повномасштабного вторгнення москви в Україну.

Акції BP зросли на 2,5% на 14:30 GMT, тоді як акції NewMed зросли приблизно на 37%.

NewMed – найбільший учасник гігантського морського родовища Левіафан, яким керує Chevron, яке виробляє 12 млрд куб. м газу, який постачається до Ізраїлю, Єгипту та Йорданії.

NewMed і його партнери планують майже подвоїти видобуток Leviathan – до 21-24 млрд кубометрів – до 2027 року, також вивчають плани щодо терміналу скрапленого природного газу (СПГ) для подальшого збільшення експорту, сказав Reuters головний виконавчий директор Йоссі Абу.

«Це ознака впевненості в тому, що Східне Середземномор’я стане головним постачальником газу в Європу», — сказав Абу.

Ця пропозиція – ще одна ознака зміцнення економічних зв’язків між Ізраїлем та Об’єднаними Арабськими Еміратами, оскільки дві країни 2020 року погодилися нормалізувати відносини.

Торік Mubadala Petroleum з Абу-Дабі придбала у Delek Drilling 22% акцій газового родовища Тамар у східному Середземномор’ї приблизно за $1 млрд.

Для BP ця угода підкреслює зосередженість британської компанії на збільшенні видобутку природного газу після того, як минулого місяця генеральний директор Бернард Луні уповільнив відхід від викопного палива. BP вже має великі газові операції в Єгипті.

Згідно з необов’язковою пропозицією, BP і ADNOC купують 45% акцій NewMed, що перебувають у вільному обігу, і додаткові 5%, що належать ізраїльському конгломерату Delek Group (DLEKG.TA), якому належатиме решта 50%, що зробить компанію приватною.

Ціна пропозиції готівкою становить 12,05 ILS ($3,38) за акцію, що відображає премію на 72% вище від ринкової ціни до угоди, оцінюючи всю компанію приблизно в 14,1 млрд ILS, або $3,96 млрд.

Після завершення угоди NewMed стане приватною корпорацією, якою в рівних частках володіють СП BP-ADNOC і Delek Group, яка володіє рештою 50%.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти