У початок

Болгарія замінює російську нафту сировиною з Казахстану, Іраку, Тунісу

Згідно з даними трейдерів і Reuters, у січні Болгарія замінить російський імпорт нафти сирою нафтою з Казахстану, Іраку й Тунісу.

Болгарія має звільнення від ембарго Європейського Союзу, яке дозволяє їй продовжувати морський імпорт російської нафти 2024 року. Але з цього місяця країна обмежила експорт усіх продуктів нафтопереробки, вироблених із російської сирої нафти, що робить майже неможливим роботу єдиного нафтопереробного заводу (НПЗ) на російській сировині. Тому вирішено припинити весь імпорт російської сирої нафти з березня.

Болгарія закуповує нафту для свого НПЗ у Бургасі, який має потужність 190 тис. барелів на день (б/д) і управляється російською компанією «лукойл». Болгарія була четвертим за величиною покупцем морської російської нафти 2023 року, купуючи понад 100 тис. б/д.

Але цього місяця нафта з росії не надійде до порту в Бургасі. Оскільки «лукойл» більше не в змозі забезпечувати бургаський НПЗ власною нафтою Urals, заводові доводиться використовувати нафту з інших джерел, що підвищує його витрати.

На рентабельність заводу також впливає податок обсягом 60%, запроваджений урядом Болгарії на прибуток заводу.

Згідно з даними LSEG, у січні Бургас має отримати два вантажі казахстанської нафти KEBCO по 70 тис. метричних тонн, один вантаж Basrah Light 76 тис. тонн, один вантаж 50 тис. тонн CPC Blend і 33 тис. тонн нафти з Тунісу.

KEBCO, казахстанський сорт, який експортується з російських портів з такою ж якістю, що й Urals, є найбільш ймовірною заміною російської нафти в Болгарії, кажуть трейдери, додаючи, що їїйого пропозиція обмежена, а ціна значно вища, ніж Urals.

Зі слів трейдерів, завод у Бургасі призначений для переробки нафти сорту Urals і наразі може працювати лише на кислих сортах, що важко й дорого в ЄС.

«Ринок кислих бочок у Європі напружений через відсутність Urals і курдської нафти», — сказав один із трейдерів.

Експорт нафти з іракського Курдистану було припинено з весни минулого року.

«лукойл» заявив, що переглядає свою стратегію щодо активів у Болгарії й розгляне можливість їх продажу.

«лукойл» і Міністерство економіки та промисловості Болгарії не відповіли на запити щодо коментарів із цього питання. 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти