У початок

Болгарія в жовтні збільшила імпорт неросійської нафти

Згідно з даними LSEG і підрахунками Reuters, Болгарія, єдина країна ЄС, якій дозволено продовжувати імпорт російської нафти морським шляхом після грудневого ембарго Європейського Союзу, збільшила імпорт з інших країн у жовтні, намагаючись скоротити закупівлі в росії.

Минулого місяця Болгарія заявила, що готується повністю відмовитися від російської нафти до жовтня 2024 року і планує скоротити частку росії в імпорті до 80% на кінець цього року.

За даними LSEG, у жовтні Болгарія імпортує майже 200 тис. тонн неросійської нафти, включаючи норвезьку Johan Sverdrup і єгипетську Western Desert. Це найбільший обсяг імпортованої неросійської нафти за місяць за цей рік.

2023 року Болгарія покладалася майже винятково на нафту, яку постачала росія. У січні-вересні російська нафта становила 92% імпорту країни — найбільшу частку в загальному імпорті нафти за останні роки. 2021 року імпорт російської нафти становив менше 70%.

Згідно з даними LSEG і розрахунками Reuters, альтернативні сорти нафти, включаючи Sverdrup, Western Desert, Kurdistan's Kirkuk і Азербайджан Azeri BTC, постачалися невеликими порціями, що становило лише 8% постачань у січні-вересні.

У Болгарії є лише один діючий нафтопереробний завод (НПЗ) – «Бургас Нефтохім» із продуктивністю 196 тис. барелів на день (б/д), контрольований російською компанією «лукойл», яка також постачає нафту на завод.

Зі слів трейдерів, високий імпорт російської нафти до Болгарії пояснюється потребою «лукойлу» знайти місце для своєї нафти, яка перебуває під ембарго.

Напружений ринок кислої нафти в Європі ускладнив бургаському НПЗ пошук альтернативних постачань, у той час як попит на кислу нафту підвищився через заборону на експорт курдської нафти, додали вони.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти