У початок

Болгарія подала позов до «газпрому» через припинення постачання газу

Болгарський державний газовий дистриб'ютор Bulgargaz («Булгаргаз») подав позов до «газпрому» про відшкодування збитків на 400 млн євро через припинення постачання газу 2022 року, пише Reuters із посиланням на повідомлення компанії.

Позов було подано 8 липня до Міжнародного арбітражного суду при Міжнародній торговій палаті в Парижі.

У травні Bulgargaz попередив, що спробує отримати компенсацію від «газпром експорт» безпосередньо, а якщо переговори не увінчаються успіхом, то подасть позов до арбітражу.

31 березня 2022-го в росії набув чинності указ «Про спеціальний порядок виконання іноземними покупцями зобов'язань перед російськими постачальниками газу». Відповідно до документа, оплата трубопровідного газу, що постачається після 1 квітня визначеним в указі закордонним контрагентам, має здійснюватися винятково в рублях. Для цього в «газпромбанку» для іноземних покупців відкриваються спеціальні рублеві та валютні рахунки типу «К». Іноземний покупець платить за газ у валюті контракту, ДПБ конвертує її в рублі та переказує їх «газпрому». Саме в цей момент зобов'язання щодо оплати природного ресурсу вважається виконаним. Якщо умова не виконана – постачання припиняються.

Софія однією з перших відмовилася від нової системи. Bulgargaz у новому порядку оплати побачив «значні ризики для Болгарії, у тому числі щодо здійснення платежів без отримання будь-яких постачань газу з російської сторони».

Болгарські чиновники висловлювали сумніви щодо ефективності позову до «газпрому», аналізуючи не лише перспективи перемоги, а й програшу в арбітражному розгляді. Також повідомлялося про намір продовжити отримання російського газу в рамках контракту, що існував.

Влада ЄС включила до пакетів антиросійських санкцій заборони надання юридичних послуг російським компаніям. На думку москви, це унеможливлює здійснення справедливого судового розгляду на території країн ЄС.

Російські суди вже винесли низку рішень про заборону європейським контрагентам «газпрому» вести розгляди в іноземних судах й арбітражних інститутах.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти