У початок

Bloomberg: ракетні удари у Червоному морі загрожують великими розливами нафти

Напади бойовиків-хуситів у Червоному морі, які місяцями загрожували судноплавству в регіоні, несуть нову загрозу — розливи нафти, які можуть спричинити екологічну катастрофу. Про це пише Bloomberg.

«Затоплення судна Rubymar, завантаженого добривами й паливом, підкреслює потенційну небезпеку, яку конфлікт становить для деяких із найбільших у світі коралових рифів, а також для прибережних спільнот. Судно під прапором Беліза сідало на воду після ракетного удару в середині лютого, який, як зазначили США, також викликав нафтову пляму протяжністю 18 миль (29 км). Судно затонуло минулими вихідними», — зазначає видання.

З листопада хусити, що підтримуються Іраном, атакували десятки суден у відповідь на війну Ізраїлю з ХАМАС у Газі. Удари по комерційних суднах тривають, незважаючи на серію авіаударів США й Великобританії.

Хоча Rubymar — перше судно, що затонуло внаслідок нападів хуситів, часті пуски ракет по суднах, включаючи танкери, що перевозять величезні обсяги нафти, створюють ризик великої аварії. За даними ООН, Червоне море — місце поширення сотень коралів, що утворюють рифи, у морських водах мешкають понад тисячу видів риб. Екологічна група Greenpeace попередила, що розлив добрив становить «неминучу небезпеку» для крихкої морської екосистеми.

У понеділок Міжнародна морська організація заявила, що працює з партнерами над підтримкою уряду Ємену після затоплення Rubymar, назвавши це «додатковим ризиком для довкілля й безпеки на морі».

«Щоб знизити екологічні ризики у регіоні Червоного моря, політики мають приділяти пріоритетну увагу зусиллям зі зниження напруженості й нестабільності у регіоні», — сказав програмний директор Greenpeace MENA Жюльєн Джрейссаті.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти