У початок

Бітум під ялинку: хасиди допомогли «Укртатнафті» заробити 2,5 млн. грн.

Також є російською мовою

18 вересня ПАТ «Укртатнафта» провело відкриті позапланові торги бітумом на майданчику Української енергетичної біржі. Середня ціна склала 13 275 грн./т, що на 2 475 грн./т, або на 22,9%, вище поточних цін за формульними контрактами на кременчуцький бітум.

За словами учасників торгів, виставлені 1000 т бітуму було продано за 5 хвилин, ціни коливалися в діапазоні 13 000-13 550 грн./т.

«Загалом така ціна була очікуваною», – сказав учасник торгів, який побажав залишитися невідомим.

Цього року «Укртатнафта» продає свій бітум переважно за формульними договорами, спираючись на міжнародне котирування 1%-ного мазуту і застосовуючи премію $65/т. З огляду на те, що з початку місяця середнє котирування склало $255/т, вартість бітуму була близько 10 800 грн./т. Таким чином, проданий 18 вересня ресурс приніс заводу додатково 2 475 грн./т, або 2,475 млн. грн. додаткового доходу.

Ажіотаж на торгах викликано проблемами з митним оформленням білоруського бітуму. Вони виникли внаслідок перекриття прикордонного пункту пропуску «Нові Яриловичі», який, по суті, було заблоковано паломниками-хасидами. Останні хочуть потрапити в Умань на святкування єврейського нового року Рош ха-Шана. Рішенням Кабінету міністрів України «Нові Яриловичі» було закрито, а транспорт переспрямовано на пропускний пункт «Виступовичі» (Житомирська область). В результаті, за словами очевидців, затор з бітумовозів розтягнувся на 7 км.

За повідомленням джерел у Київській митниці Держмитслужби, додаткове навантаження на «Виступовичі» склало близько 400 одиниць на добу, тоді як його пропускна спроможність складає 120 одиниць вантажних автомобілів на добу. За повідомленням джерела, митниця збільшила число інспекторів, а оформленню бітуму надали найвищого пріоритету, водночас фактично оформляється близько 500 транспортних засобів.

«Якщо раніше в пункті пропуску в середньому оформлялося 70 цистерн бітуму за день, то 16 вересня оформлено 111 цистерн», – розповіло джерело. Однак вирішити проблему поки не вдається.

enkorr і далі стежить за ситуацією.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти