У початок

Білорусь не планує обмежувати постачання пального в Україну

Також є російською мовою

Білоруські НПЗ продовжать постачання нафтопродуктів в Україну в рамках підписаних договорів і розраховують на розширення співпраці з українськими компаніями. Про це enkorr повідомив заступник генерального директора із забезпечення вуглеводною сировиною «Білоруснафти», голова наглядової ради ЗАТ «БНК» Сергій Каморніков.

«Проблем з постачанням бензину та інших нафтопродуктів на український ринок немає. Всі контракти виконуються без обмежень», – заявив білоруський топ-менеджер. Він нагадав, що 90% білоруських нафтопродуктів надходить в Україну за довгостроковими контрактами, чинними до кінця поточного року.

За його словами, на цей час «Білоруська нафтова компанія» вже розпочала процес контрактування обсягів на 2021 рік.

«З українськими компаніями проведено перший раунд перемовин, усе відбувається в конструктивному руслі, ми зацікавлені зберігати позиції на українському ринку», – повідомив Каморніков.

Він зазначив, що цього року процес контрактування пов'язаний з низкою ринкових змін, зокрема збільшенням попиту на білоруське паливо з боку Росії.

«1 жовтня закінчується термін обмежень постачань білоруського палива в Росію. Перероблення там серйозно знизилося, ринок дає відмінні ціни, до того ж і на бензин, і на дизпальне. Думаю, цей чинник може вплинути і на обсяги, й на ціни білоруського пального в Україні», – підсумував Сергій Каморніков.

Білорусь – найбільший постачальник нафтопродуктів на український ринок. За підсумками 2019 року частка Білорусі в балансі ринку бензину склала 36% (691 тис. т), дизпального – 35,4% (2,474 млн. т), бітуму – 52% (329 тис. т). За 8 місяців 2020 року в Україну було імпортовано 538 тис. т бензинів (+ 14,2% до аналогічного періоду 2019 року) і 1 275 тис. т дизпального (-18,4%). Це 36,7% і 27% відповідно в балансі українського ринку бензину і дизпального.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти