У початок

Баланс пального зберігати вдається – Шмигаль

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що попри дефіцит пального через ворожі обстріли нафтобаз і певні логістичні розриви, країні вдається зберігати баланс забезпечення пальним.

Про це він сказав в інтерв’ю виданню «Новое время», пише «Економічна правда».

«Зараз ворог розбив частину наших баз збереження пального, тому спостерігається де-не-де дефіцит, але ми бачимо баланс забезпечення країни пальним», – заявив прем’єр. 

Він повідомив, що можуть бути логістичні розриви, але уряд працює з постачальниками, Укрзалізницею й Міністерством оборони. «І ми чітко бачимо баланс пального, яке потрібно нашій країні», – резюмував очільник Кабміну.

Він також заявив, що пального й коштів достатньо для проведення посівної кампанії. «Торік ми засіяли на 5% більше озимих культур, ніж позаторік. Це досить хороший аванс з погляду майбутнього врожаю. Звичайно, зараз там, де ведуться бойові дії, там, де поля заміновано, де знищено вибухами, неможливо обробляти якісь ділянки землі. Ми очікуємо зменшення на 25-30% можливості засіяти, але загалом, якщо брати темп посівної, то якщо торік на цей момент тільки в 15 областях почалася посівна, то цього року вже у 21 області. Вистачає пального, вистачає коштів», – сказав Шмигаль.

Прем’єр зазначив, що уряд відкрив дуже велику програму кредитування для аграріїв під 0% на рік із гарантіями держави.

За його словами, 80% кредиту держава гарантує для того, щоб аграрій міг прийти і взяти кредит, навіть якщо у нього немає застави або він невеликий.

«В умовах війни посівна почалася вчасно, проходить надзвичайно складно через ризик для життя, бо літають кулі, літають снаряди, лежать міни. Аграрії сьогодні, як і всі в Україні, роблять свій подвиг, здійснюючи цю посівну», – зазначив Шмигаль.

Як відомо, раніше уряд повністю обнулив акциз на бензини і дизельне пальне й знизив ПДВ з 20% до 7%. Це рішення істотно вплинуло на ціну на заправках. 

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти