У початок

Бакинський НПЗ відновив роботу після планового ремонту

Бакинський НПЗ ім. Гейдара Алієва (БНПЗ) відновив роботу після проведення планових ремонтних робіт. Про це повідомив заступник директора SOCAR Downstream Еміль Алхасла, передає «Інтерфакс-Україна».

«Програма ремонтних робіт тривала 50 днів — з 4 квітня, і 27 травня завод відновив роботу. Введення в експлуатацію нових установок (необхідних для початку виробництва дизеля за стандартом «Євро-5» — ред.) планується у червні-липні», — сказав Алхасла.

Як повідомлялося раніше, на попередній плановий ремонт БНПЗ зупинявся з 27 серпня до кінця жовтня 2020 року. У цей час на заводі бензин Аі-92 не вироблявся. На зупинених установках було здійснено низку робіт у рамках проєкту реконструкції і модернізації підприємства.

У зв'язку із призупиненням діяльності БНПЗ рішенням Кабінету міністрів з 1 лютого по 1 червня 2022 року мита на ввезення в Азербайджан автомобільного бензину Аі-95 та Аі-92 було знижено з 15% до нуля.

Алхасла також повідомив, що повне завершення реконструкції заводу планується 2027 року.

Він також зазначив, що роботи з першого етапу проєкту модернізації та реконструкції БНПЗ завершаться у грудні 2023 року.

«У 2023 році планується також ухвалити остаточне інвестиційне рішення щодо наступного етапу проєкту. Він включає забезпечення сталої роботи існуючих конфігурацій (старих основних установок – ред.)», — сказав Алхасла.

Він зазначив, що за рахунок будівництва на заводі нових установок Держнафтокомпанія Азербайджану (ДНКАР/SOCAR) розраховує зупиняти підприємство на плановий ремонт раз на чотири роки.

«Що стосується бензину за стандартами «Євро-5», то на заводі планується виробляти загалом 2 млн тонн бензину марок Аі-92 й Аі-95 у співвідношенні 60% до 40%», — заявив Алхасла.

Заступник директора SOCAR Downstream також повідомив, що потужність БНПЗ становить 6,5 млн тонн на рік, за підсумками модернізації завод буде розраховано на переробку всіх сортів нафти країн Каспійського регіону. «Повне завершення проєкту (реконструкції – ред.) планується 2027 року», – додав він.

Алхасла підкреслив, що за рахунок реалізації цього проєкту БНПЗ зможе забезпечити потреби Азербайджану в бензині й дизелі до 2040 року. При цьому обсяги понад внутрішнє споживання спрямовано на експорт.

Як повідомлялося, SOCAR 2022 року отримає з держбюджету 214 млн манатів (близько $126 млн за поточним курсом) на роботи з модернізації БНПЗ.

Після їх завершення на заводі буде вироблятися 2 млн тонн автомобільного бензину на рік замість нинішніх 1,2 млн тонн, виробництво дизпального зросте до 2,9 млн тонн на рік з нинішніх 1,9 млн тонн, реактивного пального — до 1 млн тонн з 600 тис. тонн, нафтохімічної продукції – до 390 тис. тонн із 112 тис. тонн.

Загальна вартість проєкту модернізації та реконструкції БНПЗ оцінювалася в $2,2 млрд.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти