У початок

Аргентина спробує відновити експорт СПГ

YPF і Petronas просунули плани щодо великого експортного проєкту СПГ в Аргентині, підписавши угоду про оренду землі з портом «Байя-Бланка», повідомляє Energy Intelligence.

Як і багато інших країн Атлантичного басейну, Аргентина хотіла б скористатися можливостями постачання газу, які відкрилися після війни в Україні.

Порт «Байя-Бланка», розташований у провінції Буенос-Айрес, оголосив про підписання угоди про оренду землі 28 лютого і сказав, що договір діє протягом шести місяців.

Угоду про оренду укладено через п’ять місяців після того, як YPF і Petronas оголосили про співпрацю в розробці мегаекспортного терміналу СПГ з потужністю скраплення до 25 млн тонн на рік.

Президент Аргентини Альберто Фернандес також закликав до швидкого розвитку експорту СПГ.

Тепер аргентинські й малазійські компанії проведуть технічні, економічні, морські, ґрунтові й екологічні дослідження, щоб визначити, як зробити проєкт СПГ максимально конкурентоспроможним. Сторони сподіваються підписати угоду про довгострокову оренду землі після досліджень.

YPF сподівається, що зможе прийняти остаточне інвестиційне рішення щодо проєкту до кінця 2023 року, сказав фінансовий директор компанії Алехандро Лью під час оголошення результатів YPF за третій квартал 2022 року в листопаді.

Кінцевий термін виглядає досить амбітним, оскільки Лью зазначив, що для отримання необхідних обсягів сировинного газу з гігантського сланцевого родовища Vaca Muerta потрібне будівництво трубопроводу.

«Очевидно, що уряд через трубопровід Нестора Кіршнера піклується про усунення вузьких місць Vaca Muerta, щоб повністю забезпечити потреби місцевого споживання», — сказав Лью.

«Але тоді, якщо нам вдасться просунутися з [експортним] проєктом», це потребуватиме додаткової потужності трубопроводу й подальшої оцінки збільшення видобутку природного газу, необхідного для забезпечення потенційного заводу СПГ, додав фінансовий директор YPF.

Фінансування проєкту, який коштує приблизно $10 млрд, також може стати перешкодою.

Поштовх YPF до запуску великомасштабного про'кту з експорту СПГ стався після кількох невдалих періодів експорту СПГ.

Компанія орендувала плавучу установку crhfgkення у Exmar на 10 років і експортувала перший СПГ з про'кту Tango LNG наприкінці 2019 року.

Експорт припинився в травні 2020 року на тлі пандемії коронавірусу, що призвело до повсюдного падіння попиту q зниження цін на газ. Згодом оренду установки Tango FLNG було скасовано.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти