У початок

Aramco оголосила плани проєктів на наступні три роки

Saudi Aramco очікує укласти контракти на близько 90 проєктів протягом наступних трьох років, продовжуючи масштабне розширення своїх нафтогазових потужностей, повідомляє Energy Intelligence.

Aramco заявляє, що з 2023 по 2025 рік вона очікує проведення тендерів і укладення контрактів на 66 проєктів, пов’язаних з об’єктами переробки нафти і газу, 14 – з трубопроводами й розподілом і 10 – із цивільною інфраструктурою та системами безпеки.

Підрядники, які відвідали нещодавній форум In-Kingdom Value Add (iktva) у Дахрані, сказали, що Aramco знову нарощує інвестиції після повільного періоду під час пандемії Covid-19 і супутнього економічного спаду.

«Таке відчуття, що ми повернулися в один із років буму, і протягом наступних семи років це може бути останнім великим поштовхом для Aramco та інших національних нафтових компаній у регіоні до розширення потужностей», — сказав один з підрядників Energy Intelligence під час форуму.

Aramco каже, що для 90 проєктів у її списку, як очікується, знадобиться 12 тис. км трубопроводу, 20 тис. км кабелю й 2,2 млн куб. м бетону.

Попри загальний оптимізм щодо бізнес-перспектив у регіоні, підрядники кажуть, що, ймовірно, не все буде гладко.

Фірас Суссан із McDermott International сказав, що такі чинники, як тривале обмеження Китаю через COVID-19 і війна в Україні, «створили багато проблем для ланцюжка постачань — і наші проєкти в основному керуються ланцюгом постачань».

Деякі підрядники стверджують, що конкуренція за персонал і матеріали для проєктів розвідки в Середньосхідній затоці, в основному, між Саудівською Аравією й Катаром.

Вони сказали, що плани Абу-Дабі з розширення видобутку ще не були настільки помітними для компаній на Землі.

Aramco планує збільшити свої нафтовидобувні потужності на 1 млн барелів на добу (б/д), до 13 млн б/д до 2027 року, причому переважна частина збільшення надходить на морські родовища.

Інші великі проєкти включають розробку наземного родовища нетрадиційного газу Джафура й розширення Master Gas System Aramco.

Підрядники очікують, що офшорні проєкти домінуватимуть в укладанні контрактів цього року, враховуючи довший час, необхідний для захисту морських бурових установок та іншого обладнання.

«Якщо Aramco хоче досягти мети в 13 млн б/д до 2027 року, тоді угоди на більшість морських робіт на таких родовищах, як Сафанія й Маніфа, повинно бути укладено цього року», — сказав один підрядник.

Генеральний директор Амін Насер заявив у серпні, що Aramco збільшить свої капітальні витрати до $40-50 млрд 2022 року з подальшим збільшенням у 2023-25 роках.

 

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти