У початок

Aramco може придбати частку в американському газовому заводі Sempra

Saudi Aramco розширила свої зусилля, щоб отримати доступ до енергопостачання США, уклавши початкову угоду про покупку частки в техаському заводі Sempra з експорту скрапленого природного газу в рамках угоди, яка включала б постачання палива з проєкту, пише Bloomberg.

Згідно із заявою, державний виробник нафти в Саудівській Аравії підписав необов’язкову угоду про купівлю 25% акцій у другій фазі заводу Sempra для експорту СПГ у Порт-Артурі. Aramco також отримуватиме 5 млн тонн СПГ на рік протягом двох десятиліть. Sempra й Aramco заявили, що сподіваються досягти обов'язкової угоди.

Виробники нафти в Перській затоці, Саудівська Аравія й Об’єднані Арабські Емірати, використовують експортні проєкти в США, додаючи до своїх портфелів постачання палива. Дві країни вкладають кошти у внутрішній видобуток газу, щоб задовольнити внутрішній попит на енергетику й промисловість, водночас будуючи торговельні операції для доставляння СПГ з міжнародних джерел. Сусідній Катар, який майже вдвічі збільшує власні експортні потужності СПГ, також має частку в американських проєктах.

«Ця угода є важливим кроком у стратегії Aramco, щоб стати провідним глобальним гравцем у скрапленому природному газі», — сказав у заяві Насір Аль-Наїмі, президент підрозділу видобутку Aramco.

Раніше цього місяця Aramco уклала свою першу угоду з купівлі СПГ у США, підписавши 20-річний необов’язковий контракт на отримання 1,2 млн тонн СПГ на рік із запланованого проєкту NextDecade Corp. у Техасі.

Саудівська Аравія не новачок на енергетичній сцені США: країна була основним постачальником сирої нафти в США протягом півстоліття, а Aramco володіє найбільшим нафтопереробним заводом (НПЗ) у країні. Остання угода з Sempra майже ідентична угоді, яку Aramco підписала 2019 року щодо частки в першій фазі проєкту в Порт-Артурі й постачання з цього підприємства. Термін дії цієї необов’язкової угоди закінчився після того, як Aramco вирішила не продовжувати угоду, оскільки наслідки карантину, пов’язаного з коронавірусом, спустошили енергетичні ринки.

Aramco також придбала СПГ-активи в Австралії, які забезпечать трейдерам ближчий доступ до ринків Азії.

Саудівська Аравія є найбільшим у світі експортером сирої нафти й фактичним лідером Організації країн-експортерів нафти. Разом з іншими виробниками на чолі з росією ширша група ОПЕК+ роками обмежує видобуток, щоб підтримати ринки нафти.

Маючи масштабні інвестиційні плани, які вимагають трильйонів доларів, Саудівська Аравія прагне розширити джерела доходу, забезпечуючи при цьому частку енергетичного ринку, що розвивається. Багато виробників енергії вважають газ чистішим перехідним паливом, яке могло б зменшити викиди, якщо воно зможе витіснити брудніші джерела енергії, такі як вугілля. Проте потенційні витоки шкідливих газів, включаючи метан, вздовж ланцюга постачання СПГ можуть обмежити частину цієї вигоди.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти