У початок

Аналітики оцінили перспективи зростання цін на нафту до $100

Ситуація на ринку може призвести до того, що вартість нафти марки Brent зросте до $100 за барель, що посилює побоювання щодо інфляції й ускладнює питання зниження відсоткових ставок центральними банками, повідомляє Bloomberg.

Про те, що нафтовий стандарт може досягти до серпня або вересня такої ціни, повідомили в інвестбанку JPMorgan Chase.

«Ціна за нафту в $100 цілком реальна», — також заявив Боб Макнеллі, засновник консалтингової компанії Rapidan Energy Group і колишній радник Білого дому.

Ціна на нафту підскочила вище за $90 за барель лише кілька днів тому (за підсумками торгів на ICE 4 квітня вперше з 2022 року вартість Brent становила $90,65 за барель), цьому сприяла напруженість між Ізраїлем та Іраном. Проте основна причина зростання, за даними агентства, полягає у глобальних проблемах із постачанням. На 8:00 за Києвом 8 квітня вартість Brent скоригувалась до $89,81.

Нещодавнє рішення Мексики скоротити експорт сирої нафти (минулого тижня постачання скоротилися на 35%, до найнижчого рівня з 2019 року) посилює ситуацію, оскільки нафтопереробні компанії в США змушені споживати більше сирої нафти всередині країни (тобто країна, своєю чергою, постачатиме менше на світовий ринок). Експорт високосірчаної нафти (необхідна для багатьох нафтопереробних заводів) може скоротитися ще більше, оскільки мексиканська держкомпанія Pemex анулювала деякі контракти на постачання іноземним НПЗ.

Мексика, США, Катар й Ірак у березні скоротили свої сукупні постачання нафти більш ніж на 1 млн барелів за добу (б/д), свідчать дані відстеження руху танкерів, зібрані агентством Bloomberg.

Серед інших чинників Bloomberg виділив американські санкції, які ускладнили морські постачання російської нафти (постачання з Венесуели можуть стати наступною метою через передбачуване введення американських санкцій проти цієї країни у квітні), напади хуситів на танкери в Червоному морі, які призвели до затримок у постачанні нафти й продовження політики скорочень видобутку в рамках ОПЕК+.

Наприкінці березня Bloomberg повідомив, що на тлі ризику американських санкцій індійські НПЗ перестали приймати російську нафту, яка перевозиться на суднах «совкомфлоту» (США запровадили блокуючі санкції проти компанії й 14-ти танкерів у лютому).

росія засуджує західні санкції й вважає їх незаконними.

Зростання цін на нафту поставило під загрозу плани адміністрації президента США Джо Байдена щодо поповнення запасів нафти в США, які скоротилися до мінімальних значень. Здорожчання палива також несе політичні ризики для нього, оскільки ціни на продовольство й енергоносії залишаються, як і раніше, високими, а роздрібні ціни на бензин можуть зрости з $3,6 до $4 за галон (3,78 л), передає Bloomberg. Це посилює побоювання щодо прискорення інфляції.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти