У початок

AMIC оскаржить в апеляційному суді арешт майна

В «Амік Україна» – дочірній компанії австрійської AMIC Energy – повністю заперечують усі три складові звинувачення Бюро економічної безпеки й зазначають, що готуються захищати себе в апеляційному суді, а якщо буде потрібно – то і в міжнародних судових інстанціях.

Про це йшлося на прес-конференції в «Інтерфаксі» у четвер, 15 вересня, передає кореспондент enkorr.

«Ми повністю відкидаємо звинувачення БЕБ і плануємо звертатися в апеляційний суд, щоб скасувати рішення про арешт наших активів, а якщо доведеться – звернемося в міжнародні судові інстанції», – сказав під час прес-конференції керуючий директор AMIC Energy Гюнтер Майєр.

Він нагадав, що перше звинувачення полягає в тому, що компанія «нібито не сплачувала податків у повному обсязі за 2015-2022 роки, завищуючи рівень витрат, проте це не відповідає дійсності». Як нікому не виплачувала дивідендів, оскільки не мала прибутку, так і впродовж років праці в Україні «компанія не мала і не має зв’язків із рф, у чому можна переконатися, проаналізувавши реєстри і всю відкриту інформацію», зазначив Г.Майєр.

Як пояснила Лариса Антощук, старший юрист ЮФ «Астерс», яка займається справою компанії, із юридичного погляду зауваження органу досудового розслідування стосується трьох питань. Йдеться про умисне ухилення від сплати податків та зборів у зв'язку з виплатою процентів і дивідендів, а також реальність операцій з покупцями компанії і зв’язок з країною-агресором.

«Щодо першої складової, тобто питання умисного ухилення від сплати податків, то належним доказом такого порушення може бути лише акт податкової перевірки і податкове повідомлення-рішення, видане на підставі висновків акта. Платник завжди має право оскаржити в досудовому і судовому порядку таке рішення і надати докази на підтвердження дотримання вимог податкового законодавства. І тільки у разі програшу можна казати про факт порушення й відкривається можливість для подальшого аналізу дій у кримінально-правовій площині – були такі порушення умисними чи ні», – пояснює Лариса Антощук, додаючи, що у цій справі відсутній акт перевірки, відсутні податкові повідомлення-рішення за вказаний період і за вказаними епізодами.

З її слів, значно рідше орган досудового розслідування може пробувати підтверджувати свої висновки щодо можливого ухилення від сплати податків висновком за результатами судово-економічної експертизи, з якої зрозуміло перелік порушень, суми. І такий документ проводиться на основі первинних документів і даних фінансово-господарської діяльності. «Проте висновку експертизи в цій справі також немає. Тобто, жодного доказу факту порушення податкового законодавства у матеріалах справи немає», – каже юрист.

«За 8 років, відколи AMIC Energy працює в Україні, придбавши активи «лукойлу», у податкових органів до компанії не було жодних претензій – ні через несплату, ні через недоплату податків», – додає генеральний директор «Amic Україна» Аудріус Стропус, акцентуючи на тому, що придбання активів у «лукойлу» – це їхній єдиний контакт із рф.

Щодо дивідендів, то в компанії наголошують, що взагалі їх не виплачували, бо вони виплачуються з прибутку, а його не було.

«Щодо відсотків, то ситуація аналогічна до дивідендів – відсотки за історичними кредитними договорами не виплачувалися в принципі. Загалом же нараховані відсотки не відображалися у витратах компанії, були прощені й у підсумку відображені у складі доходів, що збільшило об’єкт до оподаткування податком на прибуток підприємств, – пояснює Антощук. – Ці дії компанії базувалися на індивідуальній податковій консультації ДПС. І не коректно стверджувати, що державний бюджет недоотримав прибутку, адже результат операцій був протилежним – базу оподаткування було збільшено, а не зменшено».

У разі з другою складовою претензій, тобто питанням реальності операцій із покупцями пального чи ціноутворення, то в компанії це зауваження вважають принаймні «дивним, оскільки йдеться про підакцизний товар – пальне, і рух кожного літра пального прослідковується в базах даних від моменту перетину митниці до кінцевого споживача».

«Ми кажемо про бази даних для цілей ПДВ і акцизного податку: СЕА ПДВ, ЄРПН, СЕАРП, ЄРАН. За кожною операцією складалися податкові й акцизні накладні. Жодного доказу на користь версії про умисне ухилення від сплати податків чи спростування реальності операцій в органу досудового розслідування немає», – додає юрист.

Що ж до начебто зв’язку з державою-агресором – аспектом, який нині створює найбільший інформаційний шум у тих умовах, у яких ми зараз перебуваємо, зазначають в AMIC Energy, то тут важливо розуміти, що з юридичного погляду це «справа про ухилення від сплати податків, відома стаття 212 Кримінального кодексу. А оцей зв'язок додано у справу радше як тло й жодного відображення у кваліфікації не знаходить».

Зі слів Лариси Антощук, «жодних реальних аргументів чи доказів, якими обґрунтовується такий начебто зв'язок, у матеріалах справи немає». «Попри гучний прес-реліз органу досудового розслідування – у справі немає взагалі нічого. Єдиний документ на цю тему – це огляд чуток сумнівного походження, тобто статті, розміщеної на сумнівному ресурсі за 2017 рік. Її оглянуто органом досудового розслідування, а витяги із неї використано в клопотанні про арешт активів й у «висновку спеціаліста», – підсумовує вона, зазначаючи, що з юридичного погляду докази фактів інкримінованих правопорушень відсутні.

Як повідомляв enkorr, 18 серпня 2022 р. Бюро економічної безпеки України (БЕБ) оприлюднило інформацію про арешт нерухомого майна «однієї з найбільших мереж АЗС». Згідно з інформацією Державного реєстру майнових прав на нерухоме майно, об'єктом  розслідування стала «АМІК Україна». Підставою для рішення про арешт стало нібито ухилення компанією від сплати податків протягом 2015-2022 років, а також її  зв’язки із країною-агресором.

Нагадаємо, 2014 року «лукойл» продав свою мережу АЗС і нафтобаз австрійській фірмі AMIC Energy.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти