У початок

Американські НПЗ нарощують випуск ДП, що ще більше скорочує маржу на бензин

Нафтопереробні підприємства США збільшили виробництво дизельного пального, мазуту й авіаційного палива взимку, але їм важко отримати прибуток, оскільки маржа бензину впала більш ніж на 80% після закінчення літнього сезону. Про це повідомляє Reuters.

Нафтопереробні підприємства, які восени зазвичай виробляють більше дистилятів, таких як дизпальне й мазут, намагаються відновити запаси цих видів палива, які близькі до рекордно низьких сезонних значень.

У той час як виробники палива зосереджені на максимізації виробництва дистиляту, вони неминуче також виробляють бензин. Це залишило запаси бензину роздутими в період низького попиту.

Тим часом короткочасна заборона росії на експорт дизельного пального, а також зменшення потужності нафтопереробних заводів (НПЗ) і санкції Заходу проти російського ДП вдарили по запасах дизпального й скоротили постачання.

Запаси дистиляту в США у вересні були в середньому на 21 млн барелів нижче від середнього сезонного значення за попередні 10 років, тоді як запаси дистиляту в Європі були нижчими на 25 млн барелів, а запаси дистиляту в Сингапурі були в середньому на 3 млн барелів нижчими за відповідні середні значення.

Згідно з даними LSEG, експорт дизпального й мазуту з НПЗ США у вересні зріс до 6,6 млн барелів, що є найбільшим показником за останній рік.

Низка чинників вплинула на падіння попиту на бензин, зокрема кінець пікового літнього сезону водіння, шторми на східному узбережжі США, через які водіїв не було на дорогах, і відносно високі ціни на автозаправних заправках влітку. 

Запаси бензину зросли на 7,7% порівняно з аналогічним періодом торік, але чотиритижневий середній попит на бензин у США знизився на 6%, згідно з даними Управління енергетичної інформації США.

Відповідно до даних LSEG, рентабельність виробництва бензину із сирої нафти, відома як бензиновий крек, упала на 83% із серпня цього місяця, до $7,04 за барель.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти