У початок

Алжирська Sonatrach цього року збільшить виробництво енергії до 200 млн TOE

Алжир цього року збільшить видобуток вуглеводнів приблизно до 200 мільйонів тонн нафтового еквівалента (ТОЕ) — показника, якого він не досягав з 2010 року, повідомив Reuters у середу виконавчий директор державного виробника енергії Sonatrach Тевфік Хаккар.

Цього року Sonatrach також підпише нові угоди з італійською енергетичною компанією Eni, зокрема на постачання електроенергії, сказав Хаккар в інтерв'ю перед візитом наступного тижня в Алжир прем'єр-міністра Італії Джорджії Мелоні.

За останнє десятиліття енергетичний сектор Алжиру переживав роки занепаду, частково викликаного зниженням цін на нафту, але відновився торік після повномасштабного вторгнення росії в Україну й ухвалення нового закону, який регулює інвестиції.

Sonatrach ще не оприлюднила даних про виробництво за 2022 рік, але опублікований загальний обсяг виробництва за 2021 рік становив 185 мільйонів TOE.

«Мій пріоритет номер один — переконатися, що компанія зареєструє зростання запасів і видобутку в наступному й подальших роках», — сказав Хаккар в інтерв’ю в штаб-квартирі Sonatrach в Алжирі.

Алжир торікм експортував 56 млрд кубометрів газу порівняно з 54 млрд кубометрів 2021 року, й цього року знову збільшить видобуток на родовищах, які нещодавно вводяться в експлуатацію, сказав Хаккар, не повідомляючи деталей.

Термін перебування на посаді Хаккара, якого було призначено майже три роки тому, є рідкісним періодом стабільності для Sonatrach, в якому раніше змінилося 11 головних виконавчих директорів з 2000 року і чиї два безпосередніх попередники пропрацювали по кілька місяців кожен.

Алжирський газ став набагато привабливішим для європейських країн після того, як найбільший постачальник континенту — росія — торік масштабно вторглася в Україну, що призвело до санкцій і скорочення його експорту в Європу.

Уряд також прийняв законодавство, що створює стимули для іноземних енергетичних компаній брати участь у розвідці й видобутку нафти і газу в Алжирі після багатьох років безрезультатних спроб залучити їхні інвестиції.

За минулий рік Італія підписала кілька великих угод з Алжиром для збільшення постачань енергії, і Хаккар повідомив, що згодом їх буде ще більше.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти