У початок

Алжир повертає собі статус головного постачальника природного газу в Іспанію

Алжир повернув собі місце головного постачальника природного газу в Іспанію в січні, забезпечуючи чверть місячного попиту, повідомив Reuters у четвер оператор газової мережі Enagas.

Хоча на цю північноафриканську країну припадає найбільший обсяг щомісячних постачань газу в Іспанію з моменту початку обліку Enagas 2006 року, у січні 2022 року вона опустилася на друге місце, поступившись Сполученим Штатам, після дипломатичних суперечок як з Іспанією, так і з Марокко.

Колишній трубопровід «Магриб-Європа» було закрито у четвертому кварталі 2021 року після зіткнень між Алжиром і Рабатом, тоді як дипломатична напруженість із Мадридом спалахнула, коли уряд Іспанії змінив свою позицію щодо Західної Сахари, що змусило алжирську Sonatrach переглянути ціни на газ.

Sonatrach та іспанська енергетична група Naturgy встановили нову ціну заднім числом для обсягів, постачених до кінця 2022 року, а також домовилися продовжити перемовини щодо цін цього року.

Алжир заявив, що дотримуватиметься контрактних зобов’язань на постачання газу до Іспанії, незважаючи на відкликання свого посла в Мадриді в червні 2022 року через Західну Сахару, де Алжир підтримує рух за незалежність.

Enagas повідомив, що 25%, або 8 545 ГВт•год, загальних постачань газу в Іспанію в січні цього року надійшло з Алжиру. Обидві країни з’єднані 757-кілометровим (470-мильним) підводним газопроводом Medgaz.

Сполучені Штати й Нігерія йдуть у списку найбільших постачальників Іспанії з 20,7% і 20,2% відповідно, причому всі обсяги постачаються як скраплений природний газ.

Постачання з росії зросли втричі порівняно з минулим роком, до 6 372 ГВт•год із 2 178 ГВт•год. Це був найвищий обсяг із червня, коли Іспанія отримала 8 752 ГВт•год із росії.

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти