У початок

Важке ембарго. P.2, або «Як їсти слона»


Артем Куюн, експерт Консалтингової групи «А-95»

Заборона імпорту енергоносіїв з рф для ринків з великою часткою російського ресурсу – це дуже болісно. По-перше, це порушує європейське блаженство усталених схем постачання і змушує активно рухатися у побудові нових. По-друге, це дорого, адже засилля російського ресурсу викликано низькою політичною ціною. Всі розуміють, що це потрібно робити, але дуже не хочеться.

Класний приклад усім знову дають поляки. Наприкінці квітня вони запровадили санкції проти низки російських компаній, зокрема і «новатеку». Просто так, без попередження паралізували діяльність найбільшого в країні дистриб’ютора скрапленого газу. Це очікувано підняло ціни на ринку у регіоні (зокрема і для України).

У 2021 році понад 50% скрапленого газу приходило в Польщу з росії, знову-таки, завдяки найсолодшим цінам. Наприклад, у березні-квітні ціни на LPG в Європі коливалися в районі $900-1 000 за тону, але росіяни продавали на польському кордоні газ за $500-600. Трейдери собі брали дешевий російський газ, а нам продавали неросійський, ціна «міксу» була вигідною для всіх. Тут ще раз наголошу: претензій до поляків щодо купівлі російського газу бути не може, адже швидко перейти на альтернативні джерела такому великому ринку, на який ще й лягло живлення України, було неможливо.

Не виключено, що згодом технічні проблеми, спричинені випадінням «новатеку», вичерпаються, і російський газ, найімовірніше, піде через якийсь «Сібур». Але польські трейдери вже мають чіткий сигнал: це вкрай ненадійне і ризиковане джерело. Такий самий сигнал мають росіяни. Хтозна’, які ще сюрпризи має польський уряд щодо нового постачальника або які технічні роботи можуть раптом перетворити черговий ешелон російських цистерн на пам’ятник?

Тож розширення альтернативних джерел отримало новий імпульс. Так, вимушена дерусифікація підтягне ціни на скраплений газ, але енергетична безпека країни вийде на новий рівень.

А колись, нагадаю, поляки політичним зусиллям знизили критичну залежність від російської нафти на 30%. Це, мабуть, додало якісь гроші до ціни пального на стелі. Та подивіться зараз на Польщу й на решту країн, що сидять на нафтопроводі «дружба» й тепер скиглять про неможливості й недоцільності!

Висновків два:

1) шокова терапія надзвичайно допомагає усвідомити неминуче. Зараз ниття про відтермінування ембарго має ознаки бажання затягнути вирішення питання, а там може щось зміниться, а не зміниться, то знову будуть нити. Полегшити ситуацію допоможуть проміжні заходи: мита, квоти, інфраструктурні обмеження з конкретними короткостроковими дедлайнами.

2) поляки красені!

Друкувати

Коментарі

Увійдіть щоб мати можливість лишати коментарі

Увійти