В начало

Україні потрібна допомога для імпорту до 6 млрд кубометрів газу – НАК

Український газовий сектор зберігає працездатність, демонструючи стійкість і надійність навіть в умовах війни, але йому потрібна зовнішня допомога для підготовки до накопичення природного газу до опалювального сезону. Про це заявив голова НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко під час виступу на засіданні американської Комісії з безпеки та співробітництва в Європі (Гельсінська комісія) у Вашингтоні, повідомляє «Бізнес.Цензор».

«Я сказав би, що в газовій сфері в України все добре, Україна показує свої сильні сторони, свою стійкість. Але нам знову знадобиться допомога до наступного опалювального сезону, тому що Україні потрібно буде імпортувати до 6 млрд кубометрів газу», – зазначив він.

«За поточними ринковими цінами це близько $8 млрд», – додав Вітренко.

З його слів, це значна проблема, але зараз ведеться робота з урядом США над пошуком більш комерційних шляхів, фінансових гарантій.

«Навіть розглядається такий варіант, як використання газу в рамках ленд-лізу», – сказав голова «Нафтогазу».

Він наголосив, що нафтова інфраструктура України сильно постраждала від війни: два з двох нафтопереробних заводів, в основному, знищено російськими ракетами, нафтобази, нафтову інфраструктуру сильно пошкоджено.

«Та ми продовжуємо видобувати газ, зберігати газ, транспортувати газ, навіть деякі сміливі європейські компанії з початку війни завезли певний обсяг газу на зберігання до наших підземних газосховищ. Так що з цього погляду, знову ж таки, Україні потрібна допомога, але ми демонструємо нашу стійкість», – наголосив Вітренко.

Як повідомлялося раніше, Кабінет міністрів напередодні доручив НАК «Нафтогаз України» забезпечити збільшення запасів газу у підземних сховищах (ПХГ) до початку опалювального сезону до 19 млрд кубометрів. За словами прем'єра Дениса Шмигаля, обсяги власного видобутку уряд оцінює на рівні від 16 до 19 млрд кубометрів, споживання – від 21 до 24 млрд кубометрів.
«Відповідно, частину газу імпортуватимемо. Потужності для цього є. Домовленості з нашими сусідами на Заході ми теж маємо», – зазначив він. 

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти