В начало

Удар по нафтобазі: вміст нафтопродуктів у річках Харкова значно перевищує норму

Вміст нафтопродуктів у річках Харкова перевищує норму в 7-9 разів. Про це в інтерв’ю Українському радіо Харкова розповіла заступниця директора з епідеміологічних та санітарно-гігієнічних питань обласного Центру контролю та профілактики хвороб Неля Новіцька, повідомляє Status Quo.

9 лютого на нафтобазі у Немишлянському районі Харкова стався вибух. російські «шахеди» влучили у резрвуар з паливом, через що вилилося 3 тис. тонн нафти. Нафтопродукти потрапили з талим снігом у річки.

Зі слів Новіцької, 13 лютого з річки Харків поблизу Горбатого моста взяли проби води. У цих пробах кількість нафтопродуктів перевищує норму у дев'ять разів. У річці Лопань перед падінням в Уди — у сім разів.

З Сіверського Донця на 20 лютого фахівці відібрали три проби води, вони були у межах норми. Також епідеміологи чекають дані досліджень ґрунту, який відібрали на території присадибних ділянок поблизу місця аварії.

«Тому наголошуємо, щоб люди у жодному разі не використовували цю воду для питних і господарсько-побутових потреб, тому що час надходження цих нафтопродуктів ніхто передбачити не може, та те, що вони туди потраплять, — це 100%, але питання у їхній концентрації», — сказала Новіцька.

Раніше влада повідомляла, що нафта не потрапила до джерел питної води. Щоб зашкодити поширенню нафтопродуктів, встановлюють спеціальне обладнання у річках. У харківському лабораторному центрі закликали не пити води з джерел і свердловин. Також у «Харківводоканалі» заспокоїли мешканців міста — екологічна катастрофа не вплине на якість водопровідної води, що подається споживачам.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти