В начало

У Німеччині підтвердили закупівлю СПГ з росії за чинним контрактом

Колишня дочірня компанія «газпрому» SEFE має намір припинити закупівлі скрапленого природного газу з росії «за першої ж нагоди», повідомив глава департаменту економічної стабілізації й енергетичної безпеки Міністерства економіки Німеччини Філіп Штайнберг.

«SEFE не збирається «починати» закупівлі, це чинний контракт, якого SEFE намагається позбутися різними способами. Нам просто доводиться мати справу з певними фактами, незалежно від того, звичайно, що це те, з чим потрібно якнайшвидше покінчити», — повідомив Штайнберг на своїй сторінці у соцмережі X.

Агентство «Блумберг» із посиланням на власні джерела минулого тижня повідомило, що компанія SEFE (Securing Energy for Europe GmbH, раніше Gazprom Germania, колишня структура «газпрому», яка тепер перебуває під управлінням ФРН) наступного місяця планує розпочати закупівлю й транспортування російського скрапленого природного газу в Індію.

Група «газпром» 31 березня 2022 року припинила участь у німецькій Gazprom Germania GmbH та всіх її активах, включаючи Gazprom Marketing & Trading Ltd (GM&T). Вже 4 квітня влада ФРН взяла Gazprom Germania під тимчасове управління, вважаючи недійсним придбання компанії без їхнього дозволу новими інвесторами. Вони перейменували компанію на Securing Energy for Europe (SEFE), пояснивши це тим, що мають намір гарантувати енергобезпеку Німеччини і Європи. У вересні Німеччина оголосила про націоналізацію компанії.

У червні уряд росії дозволив постачання СПГ з «ямалу СПГ» SEFE терміном до кінця 2024 року. 2022 року уряд рф також видавав такий дозвіл, але терміном на 90 днів. Це потрібно для продовження постачання в Індію у рамках контракту з GM&T, яка після переходу під управління Німеччини потрапила під російські санкції.

Як повідомляли ЗМІ, GM&T після дозволу уряду рф 2022 року все одно пропускала постачання, які призначалися для індійської GAIL. Значна різниця спотових і довгострокових цін дозволяла GM&T заплатити GAIL неустойку за недопостачання і перепродати СПГ на спот-ринку, при цьому все одно заробивши.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти