В начало

2022 року експорт нафтопродуктів із США встановив новий рекорд — EIA

2022 року Сполучені Штати експортували 5,97 млн барелів на день (б/д) нафтопродуктів, збільшившись на 7% (або 405 тис. б/д) порівняно з 2021 роком, встановивши новий рекорд загального експорту нафтопродуктів.

В об’ємному вираженні найбільше зріс експорт дистиляту, який зазвичай споживається як дизельне пальне, і він зріс на 18% (193 тис. б/д) порівняно з 2021 роком. Експорт автомобільного бензину зріс на 6% (52 тис. б/д), тоді як експорт авіаційного палива (що становить відносно невелику частку від загального обсягу) зріс на 67% (72 тис. б/д).

Незважаючи на те, що обсяги пропану залишаються найбільшим експортом нафтопродуктів на рівні 1,38 млн б/д, порівняно з 2021 роком обсяги зросли лише на 4% (50 тис. б/д). Інше зростання експорту відбулося за рахунок інших скраплених вуглеводневих газів (СВГ) (3%, або 32 тис. б/д), мазуту (10%, або 10 тис. б/д) і нафтового коксу (11%, або 54 тис. б/д), тоді як інший експорт скоротився на 10% (59 тис. б/д).

Значні геополітичні збої 2022 року вплинули і, ймовірно, продовжуватимуть впливати на потік світової торгівлі сирою нафтою й нафтопродуктами. У березні 2022 року Сполучені Штати оголосили про заборону на імпорт нафти з росії, тоді як багато союзників США, зокрема в Європі, вжили аналогічних заходів, щоб скоротити імпорт російської сирої нафти і нафтопродуктів. Як наслідок, ціни й крек-спреди на нафтопродукти різко зросли у другому кварталі, спонукаючи нафтопереробників у всьому світі збільшити виробництво.

В ЄС на нафту з росії припадає значна частка всього імпорту енергоресурсів, але цей орган заборонив морський імпорт сирої нафти з росії, починаючи з грудня 2022 року, й імпорт нафтопродуктів, починаючи з лютого 2023 року. Змінні моделі торгівлі, пов’язані з російськими експортерами, пошук покупців за кордоном, тоді як європейці шукають нові джерела постачань у географічно віддалених виробників, також сприяє зростанню цін на фрахт, оскільки суднам доводиться витрачати більше часу на подорожі на більші відстані.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти