В начало

Туреччина наблизилася до створення хабу після підписання угоди з TotalEnergies LNG

Туреччина підписала 10-річну угоду про постачання скрапленого природного газу з французькою TotalEnergies SE з можливістю переспрямування вантажів у Європу. Це друга подібна угода цього місяця, оскільки країна прискорює свою заявку на те, щоб стати регіональним центром палива.

Як повідомляє Bloomberg, згідно з заявою, угода на 1,6 млрд кубометрів на рік розпочнеться 2027 року, при цьому державна газова компанія Botas зможе приймати деякі вантажі безпосередньо у портах США, а інші – на терміналах у Туреччині і Європі.

Частину газу також може бути переспрямовано у Єгипет, зі слів джерел, знайомих із цим питанням, які спілкувалися на умовах анонімності через конфіденційність питання. Як зазначають джерела, Анкара з Каїром провадять перемовини про співпрацю в СПГ після політичного зближення.

Цього року компанія Botas підписала низку нових угод про СПГ, диверсифікувавши асортимент постачань, у якому історично домінував трубопровідний газ з Азербайджану, росії й Ірану. Це зміцнює позицію Анкари у перемовинах про продовження довгострокових контрактів на постачання які з москвою, так і з Тегераном, які закінчуються у 2025 і 2026 роках.

Опція доставлення до Європи також доповнює портфель торгівлі газом Botas за її межами. Угода, підписана з Shell на початку цього місяця, містила такий пункт, і минулого року фірма уклала невеликі експортні угоди з Болгарією, Румунією, Угорщиною й Молдовою.

«Ми створюємо турецьку суміш, змішуючи гази з різних джерел у Туреччині, — сказав у заяві міністр енергетики країни Альпарслан Байрактар, додавши, що Botas може підписати додаткові угоди про постачання. — Тепер ми можемо запропонувати цю суміш клієнтам у Європі, особливо країнам Південно-Східної Європи, які потребують газу».

Туреччина хоче використовувати своє розташування, щоб стати газовим хабом на порозі Європейського Союзу. Вона вже інвестувала значні кошти у нові сховища й об’єкти скрапленого природного газу, а також у розвідку й видобуток у Чорному морі.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти