В начало

Споживання газу в ЄС у січні було найбільшим за два роки

Згідно з попередніми даними Євростату, споживання газу в ЄС у січні зросло приблизно на 9% порівняно з роком раніше і стало найвищим показником за будь-який місяць із січня 2022 року, повідомляє Argus.

З п’яти найбільших споживачів — Німеччини, Нідерландів, Іспанії, Італії й Франції — споживання зросло в останніх чотирьох, найбільше в Нідерландах, майже на 22%.

Німеччина, найбільший споживач блоку, була помітним винятком. Згідно з даними Євростату, споживання впало трохи більше ніж на 2% за рік. Але це прямо суперечить цифрам від менеджера ринкової зони Trading Hub Europe (THE), які показують, що сукупний високий і низькокалорійний попит зріс на значні 16%. Якщо врахувати лише високий попит на калорії, дані показують навіть більший ріст порівнянно з минулим роком приблизно на 19%.

Виробництво електроенергії на газу в Німеччині значно зросло до 6,5 ТВт•год з 5 ТВт•год у січні 2023 року, свідчать дані Fraunhofer ISE, і за оцінками Argus, промисловий попит був приблизно на 5% вищим.

У решті країн ЄС найбільше пропорційне зростання відбулося в країнах Балтії й Фінляндії, де споживання різко зросло в січні у результаті сильного похолодання, яке підвищило попит на газ для опалення.

Споживання в січні також було вищим, ніж попереднього місяця в усіх країнах, і загалом було найвищим за будь-який місяць із січня 2022 року. Попит у ЄС рухається по висхідній траєкторії з серпня, зростаючи кожного наступного місяця з вересня по січень (див. місячник ЄС графік попиту).

Виробництво електроенергії на газу в ЄС було на 16% більше в січні, ніж попереднього року, оскільки газ значно випереджав вугілля в порядку переваг.

Але січень був загалом помірним у більшості країн Європи, що допомогло зберегти споживання на низькому рівні. Хоча попит на газ зріс майже на 9% за рік, він знизився на 15% порівняно із середнім показником за 2017-21 січня, потенційно відображаючи деякі більш постійні зміни в моделях споживчого попиту. Минулого тижня Європейська комісія запропонувала продовжити добровільні зобов’язання своїх держав-членів скоротити попит на газ на 15% ще на один рік, щоб полегшити заповнення сховищ і оскільки безпека постачання залишається «делікатною». У понеділок Рада ЄС погодила продовження заходів.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти