В начало

Shell продасть сингапурський НПЗ і нафтохімічні активи Chandra Asri і Glencore

Shell заявила 8 травня, що погодилася продати свої нафтопереробні й нафтохімічні активи у Сингапурі, головному нафтовому центрі Азії, спільному підприємству між індонезійською хімічною компанією Chandra Asri й швейцарським гірничо-сировинним трейдером Glencore.

У серпні минулого року агентство Reuters повідомило, що Shell найняла Goldman Sachs для вивчення можливого продажу своїх нафтопереробних і нафтохімічних заводів у Сингапурі в рамках ширшого глобального стратегічного перегляду, щоб стати оператором з низьким рівнем викидів вуглецю.

Продаж — частина плану генерального директора Shell Ваеля Савана зі зменшення викидів вуглекислого газу компанії й зосередження її діяльності на найприбутковіших бізнесах.

Угода передасть усі частки Shell у Shell Energy and Chemicals Park Singapore спільному підприємству CAPGC, йдеться у заяві Shell.

За умови схвалення регуляторними органами трансакцію планують завершити до кінця 2024 року, додала Shell.

Покупці активів Shell на островах Буком і Джуронг закріпляться в одному з провідних у світі центрів перероблення нафти й торгівлі, але також зіткнуться з конкуренцією з боку нових нафтопереробних заводів (НПЗ) у Китаї й інших країнах (завод «Буком» відкрито 1961 року), а також Сингапуру, коли податок на вуглець різко зросте 2024 року.

У заяві індонезійської компанії йдеться, що CAPGC належить і управляється групою компаній Chandra Asri Group, а міноритарієм володіє Glencore через відповідні дочірні компанії.

Активи Shell включають НПЗ, здатний переробляти 237 тис. барелів нафти на день (б/д) і завод етилену потужністю 1 млн метричних тонн на рік (т/рік), розташований на острові Буком, на південь від Сингапуру, а також завод з виробництва моноетиленгліколю на острові Джуронг на заході міста-держави південно-східної Азії.

CAGP і Vitol були останніми претендентами на активи після того, як китайські фірми, які потрапили в короткий список, включаючи державну China National Offshore Oil Corp (CNOOC), вибули.

Придбання заводів Shell у Сингапурі забезпечить Chandra Asri вихідною сировиною для крекінгу й дозволить компанії інтегрувати своє нафтохімічне виробництво з переробленням, що могло б підвищити її ефективність і знизити витрати.

Для Glencore активи Shell дадуть глобальному трейдеру фізичну точку опори для торгівлі в Азії.

Єдиним нафтопереробним активом Glencore є завод потужністю 100 тис. б/д у Кейптауні, який є третім за величиною НПЗ у Південній Африці. Вона також володіє заводом мастильних матеріалів у Дурбані.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти