В начало

СБУ оголосило підозру Пашинському у справі про пальне Курченка

За матеріалами Держаудитслужби правоохоронці оголосили підозру колишньому народному депутату Сергію Пашинському, його бізнес-партнеру й чотирьом їхнім спільникам. Про це повідомляє прес-центр Служби безпеки.

«Вони підозрюються у незаконному привласненні й продажу 97 тис. тонн конфіскованих державою нафтопродуктів, які повинні були піти на потреби армії. Завдяки спеціалістам Державної аудиторської служби України встановлено, що внаслідок цих оборудок, які було здійснено у 2014-2017 роках, державному бюджету було завдано збитків на майже 1 млрд грн», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що підозру було оголошено за статтями 191 і 255 Кримінального кодексу України.

Як пояснили в СБУ, 2014 року держава конфіскувала майже 100 тис. тонн нафтопродуктів у структур олігарха часів Януковича Сергія Курченка. Слідство встановило, що за допомогою політичного лобі Пашинського ці нафтопродукти передали для реалізації профільному держпідприємству, щоб наповнити держбюджет. На той час це держпідприємство очолювали керівники, які були підконтрольні бізнес-партнеру ексдепутата.

«За вказівкою фігурантів справи посадовці цього держпідприємства сприяли продажу майже 100 тис. тонн нафтопродуктів за суттєво заниженими цінами групі компаній, власником якої був бізнес-партнер ексдепутата. За даними слідства, далі ці нафтопродукти реалізовувались на заправках цієї групи компаній та в інших мережевих АЗС, а отриманий дохід концентрувався у бенефіціарів схеми», – пояснили правоохоронці.

Для створення видимості, що арештовані нафтопродукти передані на потреби Міноборони, держпідприємство здійснило відповідні постачання на комерційній основі, за які Міноборони розрахувалося у повному обсязі. Але міністерство отримало лише 1,6% із т. зв. «нафтопродуктів Курченка». Решта – це були нафтопродукти, закуплені у тієї ж групи компаній, яка, у свою чергу, закуповувала їх у рф й білорусі. У цей же час фігуранти реалізували таку ж номенклатуру товару на свою групу компаній за ціною вдвічі нижчою, ніж на Збройні сили.

На переконання слідства, колишній нардеп забезпечував політичне прикриття цих оборудок, використовуючи свій вплив та адмінресурс щодо державних підприємств, судових і правоохоронних органів, які були дотичними до конфіскації цих нафтопродуктів, додали в СБУ.

2020 року суд ухвалив рішення про спеціальну конфіскацію на користь держави вищезгаданих нафтопродуктів і грошових коштів, отриманих від їх реалізації. Однак, за даними слідства, весь обсяг нафтопродуктів й усі виручені від їх реалізації кошти на той час уже було привласнено учасниками злочинної організації, а державний бюджет отримав збитки обсягом щонайменше 967 млн грн.

Правоохоронці не повідомляють імен фігурантів, але з огляду на фото, які оприлюднили в СБУ, йдеться саме про Пашинського. Крім того, раніше сьогодні він повідомляв про обшуки у нього вдома у справі щодо передачі «палива Курченка» державі 2015 року. При цьому повідомлення про вручення підозри він називав фейком.

Нагадаємо, 2014 року, відразу після втечі Сергія Курченка з країни, правоохоронні органи заарештували близько 10 тис. т бензину з Херсонської перевалки, аналогічну за обсягом партію бензину і ДП з нафтобази «роснєфті» у Василькові й близько 80 тис. т нафти і нафтопродуктів – на Одеському НПЗ.

Незабаром це паливо було передано для реалізації ДП «Укртранснафтопродукт», яке у червні 2014 р. очолив Володимир Гаврилов. ЗМІ писали, що його було призначено директором відповідального департаменту Міненерго Андрієм Бойчуком, який свою посаду отримав за «квотою Пашинського». Правоохоронці називають його «менеджером, підконтрольним групі компаній «Фактор» бізнесмена Сергія Тищенка».

У травні 2015 р. у своєму розслідуванні видання «Українська правда», посилаючись на матеріали СБУ, стверджувало, що до схеми розкрадання коштів під час продажу нафтопродуктів С.Курченка були залучені бізнесмен Сергій Тищенко, голова парламентського Комітету з питань нацбезпеки Сергій Пашинський та ексзаступник міністра внутрішніх справ Віталій Сакал.

Журналісти «УП» стверджували, що заарештовані нафтопродукти за заниженими цінами було реалізовано компанії з групи «Фактор», від чого держава недоотримала 250 млн грн.

У жовтні 2017 р. під час судового процесу зі спеціальної конфіскації 97,1 тис. т так званих нафтопродуктів Курченка ДП «Укртранснафтопродукт» стверджувало, що підприємство «Укройлпродукт», яке входить до орбіти бізнесмена Сергія Тищенка, як і раніше, заборгувало йому ще 432,9 млн грн за ці нафтопродукти.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти