В начало

Саудівська Аравія поступилася рф в якості найбільшого постачальника нафти в Китай

Згідно з даними китайського уряду, росія обігнала Саудівську Аравію, ставши найбільшим постачальником нафти в Китай за перші два місяці 2023 року, оскільки покупці розкуповували російську нафту з великими знижками.

Як повідомляє Al Jazeera, за даними Головного митного управління, оприлюдненими в понеділок, надходження нафти з росії склали 15,68 млн тонн у січні-лютому, або 1,94 млн барелів на день (б/д), що на 23,8% більше порівняно з 1,57 млн б/д за відповідний період 2022 року.

Минулого року росія була другим за величиною постачальником сирої нафти в Китай, постачивши 86,2 млн тонн.

Імпорт саудівської нафти склав 13,92 млн тонн за два місяці, що еквівалентно 1,72 млн б/д, порівняно з 1,81 млн б/д роком раніше.

Саудівська Аравія була найбільшим постачальником у Китай 2022 року, продавши 87,49 млн тонн сирої нафти протягом року, що еквівалентно 1,75 млн б/д.

Західні санкції й обмеження цін на морську російську нафту після повномасштабного вторгнення москви в Україну обмежили пул покупців для постачань з росії, що призвело до торгівлі з великими знижками.

Незалежні китайські нафтопереробники, багато з яких розташовані в провінції Шаньдун, були одними з головних бенефіціарів цієї зміни цінової влади.

Російську сиру нафту ESPO, що надходила в лютому в порти Шаньдуна, було куплено в січні зі знижкою приблизно в $8 порівняно з орієнтиром ICE Brent, хоча цінова перевага була дещо послаблена виходом приватних індійських нафтопереробників на ринок ESPO.

Однак через зростання внутрішнього попиту на паливо після скасування обмежень, пов’язаних із COVID-19, державні Sinopec і PetroChina відновили закупівлі російських вантажів марки Urals у лютому після короткої паузи наприкінці 2022 року, якраз перед початком ембарго Європейського Союзу на російську нафту.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти