В начало

Саудівська Аравія може продовжити скорочувати видобуток нафти у жовтні

Саудівська Аравія, ймовірно, продовжить добровільне скорочення видобутку нафти на 1 млн барелів на день (б/д) третій місяць поспіль у жовтні, кажуть п’ять аналітиків, на тлі невизначеності щодо постачань і тому, що королівство має на меті подальше скорочення світових запасів. Про це повідомляє Reuters.

ОПЕК+, яка об’єднує Організацію країн-експортерів нафти та її союзників на чолі з росією, на початку червня домовилися про обмеження постачань до кінця 2024 року. Тоді Саудівська Аравія оголосила про додаткове добровільне скорочення, яке призвело до скорочення видобутку нафти до багаторічного мінімуму в 9 млн б/д.

Раніше цього місяця Ер-Ріяд продовжив добровільне скорочення до вересня, а Міністерство енергетики заявило, що воно може бути «продовжено або продовжено й поглиблено».

«Ми вважаємо, що Саудівська Аравія повністю продовжить скорочення принаймні до жовтня», — сказав Річард Бронз, аналітик консалтингової компанії Energy Aspects.

«Королівство дотримується обережного підходу після слабкості ринків нафти в першій половині року і хоче побачити значне зниження світових запасів, перш ніж почати скасовувати додаткові добровільні скорочення», — додав він.

Ціни на нафту Brent у липні зросли на 14% порівняно з попереднім місяцем. Це найбільше місячне зростання із січня 2022 року. Ціни в серпні впали приблизно на 3% порівняно з попереднім місяцем через хвилювання щодо попиту в Китаї.

Зі слів трейдерів і аналітиків, Китай також використовує рекордні запаси, накопичені на початку цього року, оскільки вищі ціни на нафту спонукають нафтопереробників найбільшого в світі імпортера нафти скоротити закупівлі.

Два інших аналітики, Джон Еванс з брокерської компанії PVM Oil і Оле Хансен з Saxo Bank, заявили, що можливе відновлення видобутку нафти в іракському Курдистані може змусити Ер-Ріяд наразі припинити додаткові постачання на ринок.

Цього тижня Ірак і Туреччина провели перемовини щодо відновлення приблизно 450 тис. б/д експорту з північного Іраку, який Туреччина припинила наприкінці березня, але угоди ще не досягнуто.

Аналітик UBS Джованні Стауново сказав, що Саудівська Аравія, швидше за все, зменшить добровільне скорочення лише тоді, коли світові запаси нафти впадуть далі від поточного рівня.

«Зменшити виробництво легко, але повернути його назад — це інша історія, особливо якщо фундаментальна перспектива недостатньо сильна, щоб це підтримувати», — сказав Хансен.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти