В начало

російські НПЗ продовжують скорочувати нафтопереробку

російські НПЗ продовжують скорочувати нафтопереробку через труднощі з експортом продукції на тлі санкцій ЄС і США. Про це йдеться у матеріалі російського видання «комерсант».

Зокрема, за даними «Петромаркету», за першу половину квітня середньодобовий обсяг переробки знизився на 6%, до 674,8 тис. тонн на добу. За підсумками місяця показник може продовжити зниження.

Як зазначає експерт Марія Ар'є з «Петромаркету», слова якої наводяться в матеріалі, крім «ТАІФ-НК», що зупинився 8 квітня, найбільш істотне зниження середньодобової нафтопереробки продемонстрували уфимський і рязанський НПЗ «роснєфті». Також знизили завантаження комсомольський, ангарський («роснєфть»), ярославський (СП «роснєфті» й «газпром нєфті») та афіпський НПЗ (власник — саїт-салам гуцерієв), як і знову відправлений на гарячу рециркуляцію ще в середині березня туапсинський НПЗ « роснєфті».

«На уфимському НПЗ на технологічний простій пішла єдина установка первинної переробки, але завод продовжує виробляти бензин і дизпальне за рахунок використання напівпродуктів інших підприємств групи», – додає вона.

Зазначається, що значне зниження нафтопереробки у росії спостерігається з березня. Ключовою причиною стали складнощі російських нафтокомпаній з експортом продукції внаслідок введених ЄС і США санкцій через війну в Україні.

Так, ще у березні США і Великобританія оголосили про ембарго на купівлю російських нафти і нафтопродуктів, при цьому США були великим споживачем мазуту з росії. Оскільки нафтопереробку в росії спрямовано на експорт, проблеми з відвантаженнями за кордон змусили нафтокомпанії оптимізувати роботу НПЗ, щоб уникнути переповнення резервуарних парків і вимушеної зупинки.

Крім того, компанії прагнуть активніше продавати нафтопродукти на внутрішньому ринку, що призвело до зниження цін, особливо на мазут. Низка заводів пішли у березні на традиційні весняні ремонти.

У міненерго росії виданню заявили, що «зниження переробки нафти порівняно з минулим місяцем багато в чому викликане ремонтними роботами на НПЗ».

Як пише «комерсант», проблеми з експортом нафти і нафтопродуктів можуть погіршитися у травні, оскільки з 15 травня набудуть чинності санкції ЄС проти «роснєфті» й «газпром нєфті». Хоч ці санкції дозволяють угоди, необхідні для забезпечення потреб Європи, це має бути саме пряме постачання. За даними Reuters, це змусить трейдерів Trafigura і Vitol, які є посередниками і не мають значних власних переробних потужностей, знизити закупівлі російської нафти.

Печать

Коментарии

Войдите чтобы иметь возможность оставлять коментарии

Войти